Американец разказва за срещата си в Русия с Едуард Сноудън
Американец разказва за срещата си в Русия с Едуард Сноудън / снимка: БГНЕС, архив

Четирите лаптопа, които Едуард Сноудън е носел, когато е пътувал от Хонконг за Москва, били само за "отклоняване на вниманието" и не са съдържали никакви секретни сведения, казва бивш служител на ЦРУ, срещнал се тази седмица със Сноудън в Русия, предаде Ройтерс.

Класифицираните документи, които Сноудън е свалил от базата данни на Американската агенция за сигурност (АНС), са били записани на по-малки устройства като хард дискове и флашки и не са били предадени нито на руските, нито на китайските власти, казва Рей Макгавърн, бивш анализатор на ЦРУ. В сряда Сноудън е имал шестчасова среща с Макгавърн и още трима бивши служители на американското разузнаване и правоохранителни органи, които днес са сред критиците на правителствените програми за наблюдение, посочва БТА.

Трийсетгодишният Сноудън живее на тайно място в Русия, извън обсега на американските власти, които го издирват по обвинение за шпионаж, защото издаде подробности за тайни американски шпионски програми. През месец май той замина за Хонконг, а оттам, под натиска на китайските власти, отлетя за Москва.

Бившият анализатор на ЦРУ замина за Русия, за да връчи на Сноудън наградата "За почтеност в разузнаването".

Другите, придружаващи го американци, са Колийн Роули, бивша агентка на ЦРУ, Джесълин Радък, бивша служителка на министерството на правосъдието на САЩ, и Томас Дрейк, бивш служител на АНС, съден по обвинения, че е издал тайни за проект на АНС. В телефонно интервю за Ройтерс, дадено от Москва, Макгавърн заяви, че Сноудън е казал, че Дрейк е бил за него образец за подражание, когато е вземал решение да издаде тайните на АНС. В крайна сметка американските властите оттеглят почти всички обвинения срещу Дрейк, който се признава за виновен по някои сравнително по-маловажни обвинения.

По думите на Макгавърн Сноудън не съжалява за стореното. Той бил добре пазен, но можел да прави почти всичко, свободата му на движение не била ограничена.

Макгавърн отказа да каже кога и къде американците са се срещнали със Сноудън, но подчерта, че в хотела си в Москва се е видял с бащата на Сноудън, който тази седмица замина за руската столица, за да се опита да се срещне със сина си. Вчера руската агенция Интерфакс съобщи, че Сноудън баща и син са имали "много вълнуваща среща" на тайно място.