Алиев подкрепя предложението на Путин към Буш за радарната станция в Габала
Алиев подкрепя предложението на Путин към Буш за радарната станция в Габала / снимка: BGNES

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев подкрепя предложението на руския държавен глава Владимир Путин към САЩ за съвместно използване на радарната станция в Габала (Азербайджан) и го разглежда като нов елемент от стратегическото сътрудничество с двете държави, предаде ИТАР-ТАСС.

Не разглеждам това като възможност за получаване на някаква моментна изгода; това е нов елемент от стратегическите отношения между Русия и САЩ, заяви Алиев в интервю за руската телевизия "Вести".

Според Алиев съвместното използване на радарната станция би дало възможност "по-оперативно да се решават въпросите". Руското предложение цели да се решават в конструктивен дух реалните проблеми в сигурността както с американските, така и с европейските партньори на Русия, заяви вчера първият вицепремиер на Русия Сергей Иванов, цитиран от ИТАР-ТАСС. Радарът в Габала е добра основа за ефективна борба срещу съвременните заплахи и предизвикателства; Русия е открита и готова за подобно сътрудничество, увери той.

Добре познавам тази радиолокаторна станция. Като министър на отбраната съм я посещавал и добре зная, че в технически план тя наистина дава възможност да се контролират пусковете не само на междуконтинентални, но и на крилати ракети в огромен сектор на обзора в южна посока, заяви Сергей Иванов.

Радарът в Габала влезе в действие през 1985 г. Станцията може да засича изстрелване на балистични и крилати ракети на разстояние до 6000 км, да моделира траекториите им и да определя времето, което остава до поразяване на целта.

Руско-азербайджанското споразумение за използване на радара е сключено през 2002 г. за 10 години. Арендата му струва 7 млн. долара годишно, посочва ИТАР-ТАСС.