Ал Гор: Светът трябва да реагира бързо на промените в климата
Ал Гор: Светът трябва да реагира бързо на промените в климата / netinfo

Бившият американски вицепрезидент Ал Гор, който по-рано днес бе обявен за носител на Нобеловата награда за мир за 2007 г., изрази надежда удостояването му с престижното отличие да повиши съзнанието на международната общност за предизвикателствата на глобалното затопляне, предадоха световните агенции.

Гор определи глобалното затопляне като най-опасното предизвикателство, пред което се е изправяло някога човечеството. Според него същевременно то е и най-голямата възможност, която хората са получавали, за да извършат промените, които така или иначе трябва да направят по други причини.

Опазването на околната среда е спешен въпрос от планетарен мащаб и светът е длъжен да реагира бързо, подчерта той в Пало Алто, Калифорния, в първото си публично появяване, след като бе обявен за носител на Нобеловата награда за мир няколко часа по-рано.

Още сега се залавям отново с работа. Това е само началото. Сега му е времето да повишим световното съзнание за предизвикателствата, пред които сме изправени, отбеляза Гор, преди да се оттегли, без да отговаря на въпроси.

Ройтерс отбелязва, че така бившият вицепрезидент демократ, който загуби с незначителна разлика президентските избори през 2000 г., е оставил без отговор въпроса дали ще се бори за номинацията на своята партия за предстоящите през ноември президентски избори. По-рано Гор даде да се разбере, че не проявява интерес към изборите, но някои активисти на демократите го увещават да се включи в надпреварата.

Бившият американски вицепрезидент получи Нобеловата награда за мир за 2007 г. заедно с Междуправителствената експертна група на ООН за климатичните промени. Лауреатите ще си поделят паричния еквивалент на наградата в размер на 1,5 милиона долара.

Гор заяви, че ще дари изцяло своя дял на "Съюза за защита на климата" - неправителствена организация, чиято цел е да се промени общественото мнение в САЩ и по света за необходимостта от спешно решаване на климатичните проблеми.