Агенцията за национална сигурност подслушвала и папата
Агенцията за национална сигурност подслушвала и папата / БГНЕС

Американската Агенция за национална сигурност (АНС) е подслушвала главата на Римокатолическата църква, пише италианският седмичник "Панорама", цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

Според вестника сред 46-те милиона проследени телефонни разговора за периода от 10 декември 2012 до 8 януари 2013 г. е имало и такива на висши представители на папската държава.

Според изданието има подозрения, че подслушването е продължило и по време на конклава - тайния избор на нов папа след оттеглянето от Светия престол на папа Бенедикт XVI. В списъка на подслушваните е председателят на Надзорния съвет на Института за религиозни дела (ватиканската банка) Ернст фон Фрайберг, който е и.д. генерален директор на финансовата институция.

От Ватикана не последва коментар на публикацията в "Панорама", отбелязва ИТАР-ТАСС.

Агенцията допълва, че утре по инициатива на италианския премиер Енрико Лета ще се състои заседание на националния съвет за сигурност, на което ще се обсъдят съобщенията за шпионажа на АНС срещу европейски лидери и институции. Лета ще докладва по темата и пред парламентарната комисия за сигурност.