/ iStock/Getty Images
Ръководителят на колектива, разработващ турска ваксина срещу COVID-19 на базата на вирусоподобни частици (virus-like particles, VLP), заяви, че екипът скоро ще "адаптира" ваксината за борба срещу варианта Делта на коронавируса, който се разпространи по света в последно време, пише вестник "Дейл сабах".

Професор Ихсан Гюрсел каза, че изпитанията във фаза 2 на VLP-ваксината са започнали миналата седмица с над 200 доброволци. Той добави, че препаратът може лесно да бъде модифициран, за да бъде ефективен срещу всяка мутация на коронавируса.

Втора турска ваксина вече е в списъка на СЗО на разработваните ваксини срещу COVID-19

Ихсан Гюрсел и съпругата му Майда Гюрсел ръководят екип от изследователи в Анкара, който работи върху ваксината. Тя е включена в списъка на кандидат-ваксините на Световната здравна организация (СЗО) и се разработва с подкрепата на Турския съвет за научни и технически изследвания (ТЮБИТАК).

Очаква се VLP-ваксината да стане втората турска ваксина срещу коронавируса, която ще може да се прилага в страната по-късно тази година. Първата турска ваксина, готова за използване в страната, се очаква да бъде ваксината Турковак (Turkovac), която спада към групата на инактивните ваксини срещу коронавируса и в момента се намира във фаза 3 на клнични изпитания.

Професор Ихсан Гюрсел заяви пред Анадолската агенция, че екипът вече е модифицирал веднъж препарата с цел ефикасност срещу варината Алфа и до 15 дни ще завърши модификация, насочена към борба срещу варианта Делта на коронавируса. В момента ваксината се прилага на доброволци в Анкара, Истанбул и Коджаели.

Турция е готова да сподели с всички турската ваксина, когато тя е готова


VLP-ваксината съдържа четири структурни протеина на коронавируса, което е от значение за постигане на всеобхватен и дълготраен имунитет, е изтъкнал Гюрсел. Той е добавил, че вирусоподобните частици, на които е базирана ваксината, могат в голяма степен да бъдат препрограмирани.

Изследователите са разделили доброволците в три групи от по 110 души. На всяка група ще бъде инжектирана различна версия на ваксината - ваксината, ефективна срещу първоначалния щам; ваксина, ефективна срещу Алфа варианта и ваксина, ефективна срещу Делта варианта. Това ще помогне на учените да добият представа за имунния отговор на различните групи на различните варианти и ще покаже кой вариант предоставя най-голяма защита.

Очаква се фаза 2 на изпитанията на ваксината да прикючи до края на август, а фаза 3 да започне през септември.
БТА