/ iStock/Getty Images
Най-малко 77 мигранти са се удавили край бреговете на Сирия, след като лодка, потеглила от Ливан, потъна, съобщи днес сирийският министър на здравеопазването, цитиран от Франс прес. 

Това е един от най-смъртоносните инциденти с мигранти, тръгнали от Ливан през последните години. Страната се превърна в изходна точка за отплаване на мигранти, след като през 2019 г. изпадна в тежка икономическа и финансова криза, причинена от лошо управление и корупция в средите на управляващата класа, останала почти непроменена през последните десетилетия.

34 мигранти са се удавили край Сирия

Около сто и петдесет души, предимно ливанци и сирийци, са били на малката лодка, която потъна вчера близо до град Тартуз в западна Сирия. "Броят на жертвите на потъналата лодка достигна до 77, а 20 се лекуват в болницата "Ал Басел" в Тартуз", съобщи сирийският министър на здравеопазването Хасан ал Габаш.

Сред спасените има петима либийци, заяви по-рано за АФП министърът на благоустройството и транспорта на Либия Али Хами. Той допълни, че търсенето на оцелели продължава и че обсъжда със сирийския транспортен министър как телата на жертвите ще бъдат върнати в Ливан.

Испанска неправителствена организация спаси 372 мигранти в Средиземно море

Представител на министерството на транспорта на Сирия заяви, че по цялото сирийско крайбрежие се провежда една от най-мащабните спасителни операции в страната.

Повечето от ливанските мигранти на лодката са били от изостаналите северни райони и най-вече от град Триполи - един от най-бедните в цял Ливан. Градът е и основен пункт за нелегална миграция, тъй като много от лодките потеглят оттам.
БТА