/ iStock/Getty Images
Испанската неправителствена организация "Оупън армс" е спасила 372 души, които са се опитвали да пресекат централната част на европейското Средиземноморие с непригодни за морско плаване трафикантски лодки, предаде Асошиейтед прес. При акцията е било открито и тялото на мъж, застрелян от трафикантите. 

Спасителният кораб "Оупън армс" продължава да търси безопасно пристанище за спасените нелегални мигранти, много от които са дехидратирани, а някои имат нужда и от медицинска помощ, каза Лаура Лануса, говорителка на неправителствената организация. Досега са били отправени най-малко две молби за акостиране в Малта.

През последното денонощие корабът е провел общо три спасителни операции. При най-мащабната от тях са били извадени 294 души, повечето от които от Египет. Те са били на борда на претъпкана баража във водите край южната част на Малта. Операцията е проведена снощи и е продължила близо пет часа. Нелегалните мигранти са разказали, че не са слизали на суша от четири дни.

Претъпканият плавателен съд е бил забелязан от пилоти доброволци, които са кръжели над Средиземно море, търсейки хора в беда.
Преди това корабът "Оупън армс" е спасил 59 мигранти от Сирия, Египет, Судан и Еритрея, сред които е имало и 10 непълнолетни. Те са се намирали на нефтена платформа във водите край Тунис. 

В лодката на трафикантите е било открито тялото на застрелян мигрант.

В събота сутринта корабът "Оупън армс" е спасил 19 души от борда на гумена лодка, която е плавала край бреговете на Либия. Сред тях е имало 16 сирийци.
 
БТА