300 души се събраха на мирен протест в квартал на Аячо
300 души се събраха на мирен протест в квартал на Аячо / ThinckStock/Getty Images

Префектът на Корсика Кристоф Мирман забрани демонстрациите в квартал на Аячо, град в югозападната част на френския остров Корсика, два дни след протести и сблъсъци на расистка основа, предаде АФП.

Забраната, която влезe в сила днес, "ще продължи поне до 4 януари и се отнася за всички демонстрации и събирания", уточни Мирман пред АФП.

Мюсюлманска молитвена зала беше подложена на вандализъм в Корсика

Въпреки тази забрана близо 300 души се събраха днес следобед на входа на квартала "Градините на императора", блокиран от многочислено полицейско подразделение.

В петък и събота стотици демонстранти излязоха по улиците на Аячо стотици демонстранти с възгласи "Ние сме си у дома!", "Арабите вън!".

Протестите в Аячо започнаха, след като младежи с качулки нападнаха в четвъртък вечерта с бейзболни бухалки и железни прътове пожарникари, отзовали се на сигнал за избухнал пожар. При нападението бяха ранени двама огнеборци и един полицай.

На следващия ден стотици демонстранти се опитаха да открият извършителите на нападението преди една група да опустоши мюсюлманска молитвена зала.

Тези инциденти стават на фона на напрежението във Франция след джихадистките атентати, отнели живота на 130 души в Париж на 13 ноември, припомня АФП.

Източник: БТА