свещеник
свещеник / iStock
Върховният съд на Испания осъди бивш свещеник на 30 години затвор за насилване на седем непълнолетни в католически интернат преди почти десетилетие, когато е работил като техен учител.

В решението си съдът каза, че свещеникът е използвал позицията си, за да докосва неуместно гениталиите на момчетата, например в басейн докато се преструват, че играят, или в частни стаи под претекст за медицинско лечение, съобщава Ройтерс.

Германски католически свещеник отива на съд за сексуално насилие над племенничките си

Съдът заключи, че "докосването очевидно е от сексуален характер" и нареди на осъдения да плати глоба от 52 920 евро и обезщетение от 2000 евро на всяка от жертвите.

Твърденията за злоупотреба с деца от страна на католическото духовенство и възможно прикриване от църквата се появиха през последните месеци в Испания, години след като подобни скандали разтърсиха други страни като Съединените щати, Ирландия и Франция.

Църковни служители не бяха открити за коментар и бившият свещеник отрече да е извършил нещо неправомерно в миналото.

Твърди се, че религиозният орган в централната провинция Сиудад Реал е лишил свещеника от ранга му през 2019 г. и е докладвал за случая на прокурорите след вътрешно разследване на злоупотреби, извършени, когато той е преподавал на тийнейджъри.

През декември вестник „Ел Паис“ публикува повече от 1200 предполагаеми случая на тормоз от страна на духовенството в продължение на седем десетилетия, а парламентът по-късно натовари главния прокурор да ги разследва. Омбудсманът Анхел Габилондо каза днес, че службата му вече е помогнала на 201 жертви през първите два месеца от разследването.

Оправдаха най-висшия френски духовник по дело за прикриване на сексуално насилие

Испанската католическа църква обяви в началото на 2022 г., че дълбоко съжалява за злоупотребите, ще сътрудничи на властите и ще осигури прозрачност, помощ и обезщетения за жертвите.

Ройтерс съобщава, че е започнало разследване в цялата епархия и се наблюдава от частна адвокатска кантора.
БГНЕС