/ iStock/Getty Images
Френски апелативен съд отмени присъда срещу най-високопоставения католически духовник в страната, предаде ДПА, като се позова на местни медии.

Кардинал Филип Барбарен бе осъден на по-долна инстанция през март миналата година по обвинение, че не е съобщил за твърдения за сексуално малтретиране на деца от свещеник. 69-годишният Барбарен бе признат за виновен по обвинение, че не е уведомил властите за многократно отправени твърдения срещу свещеник, заподозрян, че е извършил сексуално насилие срещу десетки деца през 80-те години на миналия век.

Вкараха за 87 години в затвора свещеници-педофили, малтретирали глухи деца

Архиепископът на Лион обжалва постановената му шестмесечна условна присъда и днес апелативен съд я е отменил.

След като бе признат за виновен миналата година, Барбарен предложи да се оттегли като архиепископ на Лион, но папа Франциск не прие оставката му заради обжалването на присъдата.

Днес кардиналът каза, че пак ще връчи оставката си на папата.

"Това съдебно решение означава, че една страница може да бъде затворена. И за църквата в Лион това е момент да отвори нова глава", каза Барбарен в изявление до медиите. "Мислите ми днес, както винаги, са с жертвите", добави той.

Решението на апелативния съд на практика удовлетвори искане на прокуратурата. На по-долната инстанция тя заяви, че уликите срещу кардинала или се отнасят до събития с изтекла давност, или не доказват, че е извършено престъпление.

Над 500 момчета от германски католически хор са били жертва на бой и сексуално насилие

Преди това, през 2016 г., прокуратурата прекрати предварително разследване срещу Барбарен, но делото все пак бе заведено в съда от асоциация на пострадали.

Обвиненият за насилствените действия свещеник застана пред съда по-рано този месец, а присъдата срещу него се очаква да бъде произнесена на 16 март. Прокуратурата поиска поне осем години затвор по това дело.
БТА