20 души, включително депутати, бяха убити от Аш Шабаб в Сомалия
20 души, включително депутати, бяха убити от Аш Шабаб в Сомалия / БГНЕС, архив

Най-малко 20 човека, включително депутати, загинаха, след като въоръжени лица нападнаха хотел в центъра на сомалийската столица Могадишу, предаде ТАСС, като се позова на Би Би Си.

Няколко мощни взрива избухнаха в хотела, намиращ се недалеч от президентския дворец. Според полицията неизвестни лица са атакували хотела и са влезли в престрелка с охраната.

Ройтерс съобщава за атентатор самоубиец, който е атакувал с кола бомба входа на хотела в центъра на Могадишу. Друг се е взривил вътре, съобщи още Ройтерс, като се позова на полицията.

В хотела обикновено отсядат бизнесмени и високопоставени гости, включително чуждестранни дипломати.

По време на нападението в хотела е имало министри и депутати. На мястото са пристигнали линейки. По-рано беше съобщено, че при атаката са били ранени вицепремиер и министърът на транспорта.

"Първо пред входа на хотела се взриви кола бомба, после вътре се взриви атентатор самоубиец", каза полицейски служител. "В хотела имаше министри и депутати. Видях много хора с наранявания, включително един депутат", заяви той. Отговорност за нападението пое сомалийската ислямистка групировка Аш Шабаб, която заяви, че целта й са били правителствени служители в хотела.

През октомври миналата година президентът на Сомалия Хасан Шейх Махамуд оцеля след опит за убийство от ислямистката група Аш Шабаб. Свързаната с Ал Кайда групировка обстрелвала с минохвъргачка президентския самолет, докато машината опитвала да се приземи на летището в южносомалийския град Бараве, според представители на армията.