19 чужденци, от които 13 деца, загинаха при пожар в Доха
19 чужденци, от които 13 деца, загинаха при пожар в Доха / снимки: Reuters

19 чужденци, от които 13 деца, загинаха при пожар, разразил се в най-големия търговски център в катарската столица Доха, предадоха световните агенции. Пожарът пламнал в търговския център Villagio Mall - комплекс от магазини и ресторанти, пресечен от канали, по които посетителите могат да се разхождат с гондоли.

Огънят тръгнал от детска забавачница в търговския център, а причината за трагедията за момента не е ясна. Вече е започнало разследване.

Сред жертвите са новозеландски тризнаци, предаде днес АП. Премиерът на Нова Зеландия Джон Кий каза пред журналисти, че става дума за съвсем малки деца, които били в забавачницата. „Семейството е в шок. Това е много трагичен ден за родителите и моите мисли са с тях в този труден момент”, допълни Кий.   

Четири от загиналите деца са испански граждани, живеещи в емирството, съобщи още снощи испанското външно министерство. Сред жертвите е и 3-годишно дете от Франция. Загинали са още двама спасители от гражданската защита и четири възпитателки. 17 души са ранени, включително четири деца, предаде БТА.

19 чужденци от които 13 деца загинаха при пожар в Доха
netinfo

Катарското министерство на вътрешните работи съобщи, че пожарът е бил потушен за няколко часа. Молът е бил своевременно евакуиран, предаде Ройтерс.

Пожарникарите били принудени да проникнат през покрива, за да евакуират обградените от пламъците деца, тъй като стълбите към разположената на първия етаж забавачница се срутили.

„Изглежда не е имало никакви аларми за пожар или противопожарни пръскачки в мола”, заяви роднина на загинало в пожара дете.

В богатия на петрол и природен газ Катар живеят голям брой чужденци. Емирството има един от най-високите стандарти на живот в света. Общо 19 души, от които 13 деца, загинаха в пожара в най-големия мол в Доха.

19 чужденци от които 13 деца загинаха при пожар в Доха
netinfo