16 бойци задържани от коалиционните сили в Ирак
16 бойци задържани от коалиционните сили в Ирак / netinfo

Водените от САЩ коалиционни сили в Ирак задържаха 16 предполагаеми бойци при акция в най-големия шиитски квартал в Багдад Садр сити. Операцията била насочена срещу клетка, която внася контрабандно от Иран в Ирак модерно оръжие за борба с танкове и бронирани машини, съобщи Асошиетйед прес, като се позова на военни източници.

Задържаните помагали при транспортирането на оръжие, в това число и т.нар. снаряди с висока пробивна сила, известни като EFP /explosively formed penetrators/, от Иран в Ирак. Тя е съдействала и за изпращане на бойци от Ирак на обучение в Иран.

По данни на разузнаването тайната клетка има връзки с мрежа от похитители, действаща в Ирак.

През последните шест месеца силите са открили и унищожили четири тайни оръжейни складове южно от Багдад. В скривалищата са намерени четири снаряда EFP, елементи за изработване на такива снаряди, седем ирански ракети и една иранска минохвъргачка.

Според военните такъв тип оръжия често се вкарват нелегално в Багдад, за да бъдат използвани при нападения в столицата.

Иранските власти отричат да доставят оръжие или да изпращат бойци в съседен Ирак.

Американският в."Вашингтон пост" обаче пише, че атаките в Ирак с изработени в Иран снаряди EFP са стигнали рекорден брой миналия месец въпреки засилените усилия на САЩ да пресекат мрежите за доставка на такива оръжия.

За първи се съобщава за употреба на снаряди с висока пробивна сила във войната в Ирак при атака през 2005 г. срещу британски сили в Южен Ирак. Оттогава бойците все по-често ги използват, отбелязва АП.