15 убити при експлозия на кола бомба в сирийския град Хомс
15 убити при експлозия на кола бомба в сирийския град Хомс / снимка: Reuters

Най-малко 15 души бяха убити при експлозия на кола бомба в централния сирийски град Хомс, съобщи държавната агенция САНА, цитирана от Ройтерс.

Ранените са най-малко 24-ма, някои са в тежко състояние. Нанесени са щети на много от разположените близо до взрива жилищни сгради.

Опозиционни активисти казаха, че правителствените войски са засилили атаките срещу предградия на столицата Дамаск, чиито обитатели симпатизират на въстаниците, предаде ДПА. По данни на базирания в Лондон Сирийски център за наблюдение на правата на човека войските на президента Башар ал Асад са обстрелвали градовете Джасрир ал Малиха и Дейр Сулайман в околностите на Дамаск. Има неуточнен брой пострадали хора. В този район продължават боевете между правителствени сили и бунтовниците.

Сирийската национална телевизия обяви, че силите на режима са унищожили в дамаски предградия голям брой "терористи", свързани с Ал Кайда. Според активисти на опозицията боевете около Дамаск се водят четвърти ден. Те разказаха, че на едно място е имало голям пожар, вследствие на което на летището спряло електричеството. Насилието в района принуди няколко чуждестранни авиокомпании да прекратят временно полетите до и от Сирия, отбелязва ДПА.

Агенцията добавя, позовавайки се на лондонския правозащитен център, че експлозията в Хомс е станала в квартала Хамра, чийто жители са противници на режима на Асад.

"Ню Йорк таймс" пише днес, че Иран доставя оръжия за сирийския режим през въздушен коридор над територията на Ирак. Вестникът се позовава на американски правителствени източници, пожелали анонимност. Те изразяват разочарованието на Вашингтон, че не е могъл да убеди правителството в Багдад да извършва проверки на иранските самолети над Ирак. Според изданието, цитирано от Франс прес, Техеран снабдява по въздуха Дамаск с ракети, противотанкови снаряди, минохвъргачки и гранати. /БТА/