/ iStock/Getty Images
Най-малко 10 души бяха убити при нападение срещу сапьори в Афганистан, предадоха ДПА и Франс прес, като се позоваха на афганистанското министерство на вътрешните работи.

14 човека са били ранени при атаката, извършено снощи от маскирани бойци срещу лагер на сапьори в северната провинция Баглан. Засега никой не е поел отговорност за нападението, но вътрешното министерство обвини талибаните.

След изтеглянето на САЩ: Турция предложи да охранява и управлява летището в Кабул

Говорителят на ислямистките бунтовници Забиула Муджахид отрече обвиненията. "Осъждаме нападението срещу беззащитни хора и го наричаме зверство", заяви той в Twitter.

Афганистански медии съобщиха, че атакуваният сапьорски лагер е бил ръководен от международната неправителствена организация за разчистване на мини "Хало тръст".
Талибаните поддържат "нормални отношения" с тази НПО, подчерта техният говорител.

Според уебсайта на "Хало тръст" организацията има 2600 служители в Афганистан, който е сред най-осеяните с мини държави в света след десетилетия на конфликти, отбелязва АФП.

НАТО ще запази присъствие в Афганистан и след изтеглянето на войските до септември

ДПА припомня, че НПО неведнъж са ставали мишени на атаки в Афганистан. Само миналата година в страната са били убити 14, ранени 27 и отвлечени 42 служители на такива организации.

През последните месеци северната афганистанска провинция Баглан става арена на ожесточени сражения. Насилието се увеличи още повече, откакто на 1 май започна последният етап от разпореденото от президента Джо Байдън изтегляне на американските войски от Афганистан, отбелязва още АФП.
БТА