Милиони деца в Йемен за заплашени от гладна смърт
Милиони деца в Йемен за заплашени от гладна смърт / БТА
Обединените нации призоваха да бъдат осигурени средства в размер на 3,85 милиарда долара, за да бъдат спасени милиони хора в Йемен от глад. Апелът беше отправен на международна донорска конференция, предаде ДПА.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди да не бъде намалявана обещаната за Йемен за тази година помощ и заяви, че за 2021 г. ще са нужни 3,85 млрд. долара за подкрепа на 16 милиона бедстващи йеменци. Той добави, че близо 50 000 йеменци вече гладуват до смърт, в условия на краен недостиг на храна.

За миналата година отделните страни са дарили едва 1,9 млрд. долара за хората в Йемен, малко повече от половината от необходимите средства, заяви Службата за координацията на хуманитарните въпроси към ООН в навечерието на днешната конференция, която се състоя във виртуален формат.

От 29 милиона души население на докараната до бедност близкоизточна страна 24 милиона се нуждаят от хуманитарна помощ по оценки на Обединените нации.

Над 2,3 милиона деца страдат от тежко недохранване, а близо 400 000 деца на възраст под пет години са застрашени от смърт, ако не бъде осигурена спешна продоволствена помощ за тях.

Европейската комисия обеща да отпусне през тази година 95 млн. евро за Йемен под формата на хуманитарна помощ, "за да бъдат посрещнати най-неотложните нужди" на йеменците, включително от храна, здравна грижа, финансова помощ, вода и канализация, образование и друга животоспасяваща подкрепа.

Йемен е раздиран от гражданска война от 2015 г. Оттогава конфликтът се превърна в регионално противоборство с участието на местни сили, подкрепяни от съперниците Саудитска Арабия и Иран. Саудитците оглавяват коалиция, воюваща на страната на йеменското правителство, докато Иран подкрепя йеменските бунтовници хуси.

Германският външен министър Хайко Маас заяви, че йеменският народ понася "невъобразими" страдания, изразяващи се по думите му в глад, кървави битки за територии и епидемии от холера и детски паралич и нашествия на скакалци.

Източник: БТА