Десетки са загиналите и ранените при нападението на летището в Аден
Десетки са загиналите и ранените при нападението на летището в Аден / БТА
Най-малко 27 души загинаха, а десетки са ранени при минометно нападение срещу летището на Аден, малко след като там кацна самолетът, с който от Саудитска Арабия пристигаше новосформираното правителство на Йемен. Това съобщи днес представител на йеменското правителство, цитиран от телевизионния канал "Ал Хадас" и от ТАСС.
 

Десетки са загиналите и ранените при нападението на летището в Аден
БТА

Десетки са загиналите и ранените при нападението на летището в Аден
БТА


Още докато пътуващите били на борда на самолета, се чули мощни взривове и престрелки. Новите министри, сред които премиерът Маен Абдулмалик, както и саудитският посланик в Йемен Мохамед Саид ал Джабер, бързо били отведени под засилена охрана в президентския дворец в града, където са в безопасност, казаха свидетели и саудитски медии, цитирани от Ройтерс.
 

Няколко снаряда паднали в главната зала на приемната сграда на летището, а един снаряд - и на пистата. Саудитската държавна телевизия "Ехбария" показа унищожени от взривовете коли и натрошени стъкла от прозорци. Над летището се издигаше бял дим.

Новият кабинет обединява правителство на президента Абд Рабу Мансур Хади и южните йеменски сепаратисти. Това са двете главни групировки в базирания в южната част на страната алианс, подкрепян от Саудитска Арабия и воюващ срещу подкрепяното от Иран шиитско движение на хусите, което контролира северната част и столицата Сана.

Южният пристанищен град Аден е арена на въоръжени сблъсъци поради разрива между сепаратистите и правителството на Хади. Сепаратисткият Южен преходен съвет (ЮПС), който се бори за независимост за Южен Йемен, обяви самоуправление в Аден в началото на тази година, което доведе до сражения и усложни усилията на ООН да договори трайно примирие в йеменския конфликт.

След дълги преговори със саудитско посредничество, продължили повече от година, подкрепяната от Рияд коалиция обяви в началото на този месец съставянето на общо правителство между двете фракции в Аден, включващо и сепаратистите. На 26 декември то положи клетва на президента на републиката Мансур Хади в неговата временна щаб-квартира в саудитската столица Рияд.

Източник: БТА