Сесил с оферта от Казахстан, федерацията се надява да остане
Сесил с оферта от Казахстан, федерацията се надява да остане / netinfo
По повод на появила се информация за предложение на казахстанската федерация по тенис към Сесил Каратанчева ръководството на БФТ е на мнение, че е въпрос на морал един състезател да избере дали да играе за своята родина или не.

Управителният съвет на БФТ бе запознат с офертата към нашата състезателка и я обсъди на своето последно заседание. Българска федерация по тенис е помагала неведнъж на Сесил Каратанчева и възнамерява да й помага и занапред, но твърдо държи тя да представлява България и в бъдеще.

В тази връзка УС избра комисия, която трябва да се срещне със Сесил Каратанчева и нейния баща Радослав Каратанчев.

Сесил Каратанчева като всеки един състезател има право сама да избере дали да играе за своята родина или за чужда държава. Ако приеме предложението от Казахстан обаче участието й в националния отбор на тази страна трябва да бъде одобрено и от

Комисията за "Фед Къп" към ITF, която трябва да разреши изключение от регламента състезателят да е живял 24 поредни месеца в страната, която представлява.

За разлика от някои други спортове, в тениса федерацията не се облагодетелства от един такъв комерсиален трансфер.

Офертата от страна на федерацията по тенис на Казахстан към Сесил Каратанчева е направена още през пролетта. Доскоро обаче самата състезателка не я беше огласявала. Предложението е Сесил да играе за Казахстан срещу 75 000 долара годишна премия.