Най-после българска победа в Европа, Литекс е в първия кръг на УЕФА
Най-после българска победа в Европа, Литекс е в първия кръг на УЕФА / netinfo
Отборът на Литекс се класира за първия кръг в турнира за Купата на УЕФА, след като отстрани Апоел Кирят Шмона. Във втория мач на израелска земя „оранжевите” победиха с 2:1, а първия мач приключи при резултат 0:0.

Головете за българския отбор реализираха Ивелин Попов и Сандриньо, а в самия край на мача се разигра и неприятна ситуация, след която Бертен от Литекс получи глупав червен картон.

Момчетата на Станимир Стоилов надиграха своя съперник, макар че мачът не започна добре за „оранжевите”. Още в 5-та минута топката се оказа в мрежата на Литекс. След бързо изпълнение на фаул, Гай Зарфати подаде на Авидор, който вкара кълбото във вратата на Урош Голубович, но реферът не призна гола, тъй като се оказа, че не е дал сигнал за изпълнение на прекия свободен удар.

Само три минути след това обаче, домакините стигнаха до попадение, което и съдията зачете. След груба грешка в защитата на Литекс и звездата на домакините Гай Зарфати откри за 1:0, след асистенция на Авидор.

В 21-та минута обаче целият щаб на „оранжевите” избухна в еуфория, след като Михаил Венков проби отляво и влезе в наказателното поле, където намери Ивелин Попов. Капитанът на ловчанлии финтира защитник на Апоел Кирят Шмона и с техничен удар изравни резултата.

В 53-та минута Литекс реши всичко в своя полза. Камбон пусна между двама към Сандриньо, който не остави шанс на защитата на Апоел, както и на вратаря на домакините, и отбеляза второто попадение за играчите на Станимир Стоилов.

През второто полувреме българският тим категорично надигра своя съперник и на няколко пъти пропусна чудесни възможности да направи резултат още по-категоричен.

В 79-та минута Емил Ангелов прави невероятен пропуск, след като остана сам срещу вратаря Безалел, след подаване на Ду Бала. В последната минута на двубоя се разигра неприятна за Литекс ситуация. Алексис Бертен си изпроси много глупав червен картон, като в момента, в който съдията свири край на мача, се сдърпа край тъч линията с противников играч.

Това обаче не помрачи радостта на „оранжевите”, които стигнаха до следващия етап на турнира за Купата на УЕФА, жребият за който ще се тегли в петък.