/ iStock/Getty Images
Да пиеш кафе е не само приятно изживяване, но дори става все по-модерно. И както при повечето популярни неща, светът на кафето също се променя.

В световен мащаб тази индустрията не спира да се развива и износът на кафе се увеличава постоянно. Прогнозите за 2023 г. на HoReKa по отношение на продажбите в сферата са, че тези количества тепърва ще нарастват вследствие отпадането на всички ограниченията, наложени по време на пандемията. 

Макар че според анализаторите цените на кафето ще се покачват поради по-скъпата електроенергия и суровини, данните за потреблението на кафе не сочат риск от спад. Кафето заема съществено място в ежедневието на мнозина и търсенето му ще продължи.

В света на кафе индустрията през 2023 г. се запазват стари тенденции, но възникват и нови. Вижте кои от тях са сред топ 6.

Устойчиво кафе

Една от водещите тенденции в класациите на потребителското търсене е устойчивостта. За много хора е от голямо значение дали компанията, чийто продукт купуват, показва ангажираност към проблеми, свързани не само с екологията, но и с икономичната и социална устойчивост. Това се отнася особено за най-младите потребители, които желаят да подкрепят само марките, полагащи грижи за своето оборудване и доставчици, но и които допринасят за борбата срещу детския труд, обезлесяването и бедността. 

Марките кафе, които показват, че са загрижени за справедливото отношение към регионите и хората, отглеждащите кафеени растения, се налагат като тенденция.

Повече автоматизация

Благодарение на автоматизираните кафе машини, всеки може да разчита на бърза и лесно приготвена висококачествена напитка навсякъде и по всяко време - не само в кафенета. Почитателите могат да разполага у дома или в офиса с модерна еспресо машина и да получат великолепно кафе изживяване само с натискането на един бутон.

Ползи от автоматизацията има и за околната среда. Според изследванията, благодарение на функцията на машините като режим на готовност и опцията за автоматично изключване при продължителен покой, супер автоматичните кафе машини имат по-висок енергоспестяващ потенциал.

Модулно бъдеще

С появата на модуларните кафе машини се постига по-голяма гъвкавост при използването им. Специфичните функции на всеки модул улеснява не само контрола на приготвянето, но и дава възможност за зареждане на сегмент със закуски, което е идеална и практична опция за кафе решение в офисите.

Тенденцията тук е към разширяване на възможностите на модуларните кафе машини, за да бъдат задоволени нарастващите изисквания на съвременните потребители.

Качествени смеси

Въпросите за качеството на кафето и удобството при приготвянето му са сред най-главните елементи, които и занапред ще движат световните тенденции. Мнението на кафе експертите е, че най-висококачествените кафе зърна са с един и същ произход. В същото време обаче блендовете от зърна от различни региони печелят все по-голямо признание. 
Докато в началото смесването е било начин производителите да подобрят вкуса, намалявайки разходите си, днес изглежда, че създаването на нови авторски блендове е все по-привлекателно и желано от потребителите и тенденцията ще продължи.

Абонамент за кафе

Въпреки че абонаментът за кафе се появи като резултат от пандемията, по време на която хората не можеха да посетят любимото си кафене или магазин, днес той остава все така актуален. Причината е, че с абонамент клиентите получават всичко директно в дома или офиса си. Освен това те могат да опитат и нови смеси, възползвайки се от пакети със специални подаръци и комплименти от доставчика.

Разнообразие от канали за обслужване

И през 2023 г. актуален ще остане аспектът, свързан с различните канали за обслужване, които включват супермаркети, разпространение чрез вендинг и онлайн. Така се удовлетворяват желанията на съвременните потребители да консумират кафе изцяло съобразени с динамиката на ежедневието и начина им на живот.

Към актуалните тенденции могат да се добавят и здравословно и бутилирано кафе, кафе туризъм и т.н. Много от тях зависят от факторите на околната среда и стремежът към повече свобода и удобство, а други се диктуват предимно от потребителските навици. Някои може да отминат, а новите – да останат за по-дълго, но междувременно кафе индустрията ще продължи да се променя към по-добро.