Размерът им достигна до 3.4 млрд. евро през декември 2023 г. Каква обаче е ролята на Алианса в този процес?
Когато преди над две десетилетия започна да се говори, че България ще се присъедини към НАТО, се казваше, че един от положителните ефекти ще бъде навлизането на повече чуждестранни инвестиции на територията на нашата родина. И това се оказа точно така.

Не трябваше изобщо да чакаме, за да усетим този положителен резултат. Всъщност той дойде още с обявяването на плановете ни за присъединяване към Организацията. В годините преди да ратифицираме Северноатлантическия договор чуждестранните инвестиции се увеличиха с 47.5%. А в първите три години от членството ни в НАТО броят на преките чуждестранни инвестиции продължи да нараства. Тенденция, която се запази, за да достигне до пиков момент през декември 2023 г., когато отбелязахме чуждестранни вложения в размер на 3.4 млрд. лева. Само САЩ осигурява над 500 милиона от тях. Тези инвестиции на капитал в страната доведе до раздвижване на пазара ни, достъп до нови технологии и методи на производство, развитие на експертните познания и умения на родните професионалисти и до разкриването на нови работни места.

Но защо казваме, че НАТО спомогна за този процес?

Причината е сигурността, която Алиансът осигурява на своите държави членки. Всички 32 участнички в него бранят заедно мира си. Съгласно член 5 от Северноатлантическия договор, който е основен за Организацията, нападение срещу която и да е от държавите членки се разглежда като нападение срещу всички останали. Тази клауза означава, че ако бъдем обект на вражеска атака, нашите съюзници от НАТО ще ни се притекат на помощ. Подобна военна мощ и съдействие обезкуражават потенциални посегателства спрямо границите ни. А това гарантира спокойствието, териториалната цялост и стабилността на нашия пазар. И създава тази плодотворна бизнес среда, която търсят чуждестранните инвеститори.

инвестиции

Как можем да сме сигурни обаче, че именно членството ни в НАТО е в основата на този процес, а не става дума просто за съвпадение? За отхвърлянето на това съмнение ни помага сравнителният анализ. При подобен откриваме, че идентичен бум на чуждестранните инвестиции се забелязва и при държавите, заедно с които бяхме приети - Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения. Явлението се наблюдава и в Полша, Чехия и Унгария, които влязоха в НАТО пет години преди нас.

Оказва се, че изборът, който България направи преди 20 години, не бе просто в посока повишаване на сигурността. Присъединяването ни към Организацията на Северноатлантическия договор оказа безценно положително влияние върху бизнес средата у нас.