Лятото вече е тук и носи със себе си много възможности за активен живот и приключения на открито. Независимо дали сте запален спортист или просто обичате дългите разходки в парка, летните месеци са идеалното време да се движите по-активно.

Топлината може да има различни ефекти върху нашето тяло, включително върху ставите и мускулите. При високи температури кръвоносните съдове се разширяват, което може да доведе до подуване на ставите. Това разширяване предизвиква болка и дискомфорт, особено при хора с хронични ставни заболявания като артрит. Освен това, прегряването и дехидратацията могат да причинят мускулни крампи и болки, които са често срещани през лятото.

Как топлото време влияе на ставите и мускулите?

стави

Топлината оказва значително въздействие върху нашите стави и мускули, предизвиквайки редица промени. Те в резултат водят до болки и ограничена подвижност.

Физиологични промени

Високите температури стимулират механизмите на тялото за регулиране на топлината. Това включва процес, при който кръвоносните съдове се разширяват с цел да улеснят отделянето на топлината през кожата. Чрез тази реакция се поддържа терморегулацията на организма, като се предотвратява прегряването и се поддържа оптималната телесна температура.

Когато кръвоносните съдове се разширяват, съответно се увеличава кръвообращението в организма. Това включва ставите и мускулите, които получават по-голям приток на кръв и течности. За ставите това означава, че се увеличава достъпът до кислород и хранителни вещества, които са необходими за функцията и възстановяването им. Разширените кръвоносни съдове при високи температури обаче увеличат възпалителните процеси в ставите, особено при хора със ставни проблеми като артрит. Това се дължи на увеличения приток на кръв и възпалителни клетки в ставната област. По този начин се насърчават по-интензивни реакции и се усилва болката и дискомфорта.

За мускулите, разширението на кръвоносните съдове може да има положителен ефект, като увеличава кислородния поток и изхвърлянето на отпадъчни продукти. Това помага за издръжливост и възстановяване по време на физическа активност. Въпреки това, при твърде увеличено кръвообращение може да възникнат и нежелани последици като мускулни крампи и умора.

Симптоми и последици от тези промени

През летните месеци симптомите в ставите и мускулите могат да се усилят поради различните фактори, свързани главно с високите температури и влажността.

● Скованост и ограничена подвижност: Застояването на течности в ставите, породено от разширените кръвоносни съдове при високи температури, може да доведе до усещане за пълнота и тежест. Това ограничава свободното им движение. Проявява се като скованост и затруднения при изпълнение на ежедневни дейности.

● Умора и изтощение на мускулите: Топлината стимулира изпотяване и последващата дехидратация и загуба на електролити. В резултат се предизвика умора и изтощение на мускулите. Това е особено забележимо при физически натоварвания на открито, където организмът трябва да се бори с топлината и да поддържа терморегулацията.

● Увеличена болка и чувствителност: Както споменахме, топлото време може да усили болката в ставите и мускулите, особено при хора със ставни заболявания. Те обикновено усещат по-силна болка и увеличена чувствителност и имат ограничен обхват при движение.

Важно е да се отбележи, че въздействието на горещината варира от човек до човек и зависи от различни фактори като възраст, пол, здравословно състояние и наличие на предишни ставни проблеми. Следователно, важно е да се внимава и да се предприемат подходящи мерки за предпазване и облекчаване на симптомите.

Какво можем да направим, за да облекчим симптомите

Лятното време може да има сериозен ефект върху ставите и мускулите. Въпреки това е важно да не спираме физическата активност. За да е възможно това, има определени стъпки, които да предприемем. Грижата за здравето на ставите и мускулите ще позволи да имате активно лято.

Поддържане на добра хидратация

Необходимо е да се хидратираме добре, за да се компенсира изпотяването и загубата на електролити, което води до мускулните крампи и увеличена болка. Приемът на достатъчно течности - особено вода - е от съществено значение през горещите дни. Спортните напитки без захар и кофеин са също добър вариант, когато искате да разнообразите.

Включване на подходящи хранителни добавки

Освен промени в навиците ни, в грижата за здравето на ставите и мускулите е препоръчително да включим приема на хранителни добавки. На българския пазар един от най-добрите продукти за тази цел е Renovax Rapid. Добавката предлага ефективна формула, обогатена с необходимите градивни елементи за съединителната тъкан. Именно те подпомагат ставния хрущял и заздравяват ставните връзки.

хранителни добавки

Тази уникална формула е специално разработена за активна грижа за опорно-двигателната ни система, особено при дискомфорт в ставите, костите и мускулите. Освен през летните месеци, може да се приема и целогодишно при нужда или профилактично. Renovax Rapid играе ключова роля в противодействието на измененията в ставния апарат, които настъпват с възрастта, и предлага подкрепа за опорно-двигателната система при интензивно физическо натоварване като спорт или тежък физически труд.

Поддържане на мобилността през лятото

Важно е да се стремим на първо място да тренираме и да сме по-активни предимно в по-прохладните часове на деня и да избягваме прекомерното натоварване. Добре е да практикуваме леки упражнения или стречинг за поддържане на добра и умерена подвижност. Препоръчително е да съчетаваме натоварването с последваща релаксация и отдих. Ето и няколко съвета какво е подходящо да практикувате в един летен ден:

● Сутрин е добре да се започне със загряване на мускулите и ставите, последвано от лека активност като йога. Важно е да разтегнете гръбначните мускули, тъй като те ще са сковани след сън.

● По-активната тренировка може да включва динамично разтягане, което освен за ставите, помага за разтягането на мускулите. Подходящи са също и упражнения с ластици. За да не се претоварите, преценете кои ластици са подходящи за вашата сила.

● Вечер е време за отдих и отпускане на мускулите. Може да направите леки и релаксиращи разтягания или да използвате ролки, които масажират и размекват мускулите.

Охлаждане на засегнатите зони

Студените компреси и прилагането на локално охлаждащи гелове могат да бъдат ефективни за намаляване на отока и болката във възпалените стави и мускули. Те предоставят облекчение и помагат за възстановяване на нормалната функция на засегнатия участък. Алтернативен начин на облекчение на болката чрез охлаждане е и вземането на прохладни душове. Те намаляват възпалението и отока, осигурявайки успокояващ и обезболяващ ефект. Освен това хладката вода помага за намаляване на мускулната умора след физическа активност, стимулира кръвообращението и ускорява възстановяването.

Правилно хранене

През летните месеци някои супер храни могат значително да облекчат болките в ставите и мускулите. Плодовете като ягоди и череши са богати на антиоксиданти - вещества, които намаляват възпалението. Зеленчуци като броколи и спанак съдържат витамини C и K, подпомагащи здравето на костите и ставите. Рибните продукти са източник на омега-3 мастни киселини, известни също със своите противовъзпалителни свойства. Авокадото, орехите и зехтинът осигуряват здравословни мазнини, които укрепват ставите. Ядките като бадеми съдържат магнезий, благоприятстващ мускулното възстановяване.

В заключение:

Лятото предлага много възможности за активен и здравословен начин на живот. Въпреки това болките в ставите и мускулите могат да бъдат наистина сериозна пречка. С правилната грижа, подходящите упражнения и приема на надеждни продукти като Renovax Rapid можете да се справите с тези проблеми и да се наслаждавате на лятото без ограничения. Не забравяйте да слушате тялото си и да потърсите медицинска помощ, при по-сериозни симптоми.

ЧЗВ:

Как да продължим да се движим въпреки болките?

● Като практикуваме подходящи упражнения, ненатоварващи и слабо интензивни. Важно в спортната активност, освен движението, е и поддържане на добра хидратация. Препоръчително е и преди тренировка адекватно да се разтегнем и да загреем. По този начин ще намалим шанса за допълнителни травми и болки. Може да се обърнете и към специалист, който да изготви двигателен режим спрямо конкретните проблеми и болки.

Как да приемаме Renovax Rapid, има ли препоръчителна дневна доза и само при нужда ли се взима?

● Препоръчителната дневна доза е 2 пъти по 2 таблетки на ден след хранене с достатъчно количество вода. Подходящо е за продължителен прием и с профилактична насоченост. При необходимост, може да се направи прекъсване от 10 дни след 6-месечен прием.

Източници: