Радонов внесе документи за регистрация на СДС в ЦИК
Радонов внесе документи за регистрация на СДС в ЦИК / снимка: БГНЕС

Бившият главен секретар на СДС Пламен Радонов е внесъл в Централната избирателна комисия документи за регистрация на синята партия за самостоятелно участие на националните избори, съобщи пред Дарик предишният председател на партията Пламен Юруков.

Михаил Константинов от ЦИК обясни, че тази регистрация ще падне, тъй като Радонов вече не е в СДС и не представлява партията. Според него Върховният административен съд ще уважи жалбата на "Синята коалиция" срещу решението на ЦИК да не регистрира обединението за вота на 5 юли.

Лидерите на Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров ще връчат официално писмо на чешкото председателство на ЕС, с което ще информират страните членки на съюза за отказа на ЦИК да регистрира обединението за участие в изборите за национален парламент.

Сутринта от парламентарната трибуна Веселин Методиев от ДСБ прочете  декларация, в която призова президента да заяви своята позиция по отказа на ЦИК да регистрира Синята коалиция за националните избори. По думите му главният прокурор трябва да се самосезира и да провери кои са тези хора в ЦИК, които след две поредни решения на ВАС, задължителни за всички органи, си позволяват да не ги спазват.