Защо е вредно да се живее близо до летище?
Защо е вредно да се живее близо до летище? / ThinkStock/Getty Images

Живеенето край летище не само уврежда слуха, но е вредно и за сърцето, сочат резултатите от ново изследване, цитирани от ЮПИ.

"Въздушният трафик рязко нарасна от 60-те години на миналия век", заяви ръководителката на изследването Марта Ройек от университета в Краков.

"Данни на Международната организация за гражданска авиация показват, че през 2013 г. е имало 64 милиона излитания и кацания на самолети и се очаква през следващите две десетилетия броят им да се удвои. Увеличаването на въздушния трафик и изграждането на нови летища заедно с намиращи край тях жилищни комплекси стана причина повече хора да бъдат изложени на самолетен шум", допълва тя.

Самотниците по-застрашени от инсулт и инфаркт

По думите й според нови данни излагането на самолетен шум, особено нощем, може да увеличи риска от високо кръвно налягане. Някои данни навеждат на мисълта, че хоспитализациите заради сърдечни увреждания и инсулт могат да нараснат вследствие на излагането на самолетен шум.

Новото изследване обхванало хора на възраст между 40 и 66 години. Половината от тях живеели повече от 3 години в район с високо ниво на самолетния шум, а останалите участници - в район с ниско ниво на самолетния шум за същия период. Било установено, че за хората, които живеят в район с високо ниво на самолетния шум, рискът от високо кръвно налягане е 40%, а за хората в район с ниско ниво на самолетния шум - 24%. Хората, изложени на по-голям самолетен шум, освен това е по-вероятно да получат сърдечни увреждания.

Макар изследването да не открива причинно-следствена връзка, получените резултати свидетелстват, че живеенето близо до летище в продължение на 3 и повече години е свързано с увеличен риск от високо кръвно налягане, а тези промени могат на свой ред да предизвикат сърдечни увреждания, които да увеличат риска от инфаркт, отбелязаха учените.

Източник: БТА