За слънчевите лъчи и морската вода върху кожата през лятото
За слънчевите лъчи и морската вода върху кожата през лятото / netinfo

Всичко за вашето здраве, компетентна консултация с най-добрите лекари на България. Това предлага рубриката „Доктор – ох, боли!” в предаването на Дарик радио „Ники Кънчев Шоу”. Броени дни преди началото на астрономическото лято темата в „Доктор – ох, боли!” са плюсовете и минусите на слънцето и морската вода. Отговорите дава д-р Диди Серафимова, гл. асистент в катедра „Кожни болести” в Медицинския университет в София.

Кои са плюсовете на слънцето?

Слънцето със своето светлинно облъчване има един от най-силните и най-добри антидепресантни ефекти. Убива стреса, повишава синтеза на мелатонин, влияе върху цялостния тонус на организма. Освен видимата светлина остават голям спектър лъчи, които ние не виждаме, но най-важните за нас са ултравиолетовите. Топлинните също, които могат да предизвикат топлинен удар, но нямат ефекта на ултравиолетовите.

Как да се предпазим от опасните ултравиолетови лъчи?

Има няколко начина. Тази сфера от науката се описва с понятието „фотозащита” или „фотопротекция”. Фотопротекцията е вътрешна и външна. Вътрешната е, когато приемаме някакви медикаменти, които подсилват устойчивостта на кожата към действието на вредните ултравиолетови лъчи. Външната защита, на която през последните 5-10 години се обръща голямо внимание, не се ограничава само с фотозащитните кремове, но това са и дрехите, които носим, шапките, очилата. Спектърът на външна фотопротекция е широк и лесно достъпен за нас.

В твоята практика срещала ли си човек, който е тотално изгорял от слънцето на плажа?

Да, срещала съм. Тези ефекти не се виждат веднага. Човек, останал на слънце с желанието още в първите дни да получи тен, не може да си даде сметка до каква степен слънцето е повлияло на неговата кожа, докато не минат първите няколко часа. Обикновено след първия ден на интензивно облъчване вечерта не можем да спим, тъй като тогава започва зачервяването, отока, сърбежа, включително парене и болка върху засегнатата от слънцето кожа. Това е много неприятно, тъй като през следващите няколко дни, трябва да стоим на закрито.

Помня, че като дете майка ми ме мажеше с кисело мляко. Сега да практикуваме ли този вид лек?

Да, след като е станало изгарянето. Нашите идеи сега са да не се стига до този етап.

По колко часа на ден човек трябва да седи на плаж?

Между 10,30 и 14,30-15,00 часа хората не трябва да се излагат на пряка слънчева светлина. Колко часа ще остане човек на плажа, зависи от това коя по ред слънчева баня му е това. Колкото сме по в началото на слънчевите бани, толкова повече трябва да се ограничим във времето – с половин, един час, ако човек е с по-тъмно пигментирана кожа и дори още по-малко, ако е с по-светъл пигмент на кожата, за да избегне изгарянето.

Кои са плюсовете на морската вода?

Водата е физиологичната среда на организма ни. Ние сме изградени от вода, тя се съдържа на 90% в клетките ни. Ние се чувстваме изключително комфортно, пребивавайки във вода. Но трябва да се знае, че водата не ни защитава по никакъв начин, дори от слънчевите лъчи. Изгаряне, когато сме плували цял ден, се получава по същия начин, както когато сме на брега.

Солите, които полепват по тялото ни при плуване във водата, да ги отмиваме ли след като излезем от морето?

Само ако сме сигурни, че морската вода е чиста. Но тъй като не можем да бъдем сигурни, след излизане от водна баня е препоръчително да има един добър душ, за да се отстранят следите от минералите.