WWF събира подписи срещу застрояването на защитените ни територии
WWF събира подписи срещу застрояването на защитените ни територии / netinfo
Над 10 200 души от 130 държави и територии са изпратили досега имейли до българския премиер Сергей Станишев и главния прокурор Борис Велчев. Това става в рамките на световната кампания на международната природозащитна организация WWF за спасяване на защитените природни територии в България от застрояване.

Кампанията на WWF за България започна преди две седмици и ще продължи, докато българските власти предприемат действия по изложените случаи и по недопускането на други.

„България притежава някои от най-ценните природни зони в Европа, но тези богатства се разрушават непрекъснато. Вили, хотели, почивни бази и ски курорти се изграждат в много от националните и природни паркове на България, въпреки че противоречат на националното законодателство и правни норми”, се казва в електронното писмо на WWF до българските власти.

Повод за кампанията на WWF са два емблематични случая на разрушаване на защитена българска природа по Черноморието. Единият е хотелският комплекс край село Варвара в Природен парк Странджа. Вторият е заличаването на Защитена местност Камчийски пясъци, северно от село Шкорпиловци – най-големия пясъчен плаж по българското Черноморие, който голяма австрийска банка е планирала да застрои.

Кампаниите на WWF, известни като „Панда Паспорт”, провокират разрешаването на проблеми с опазването на природата в цял свят. В нея могат да се включат и българи, ако се регистрират в интернет страницата http://www.panda.org/how_you_can_help/campaign/passport/index.cfm

Междувременно WWF продължава и българската си кампания „От местопрестъплението”. Всеки може да изпрати свои снимки, които показват унищожаване на защитена българска природа. На българската интернет страница на WWF са публикувани случаи от националните паркове Рила и Пири, природните паркове Странджа и Врачански Балкан и защитеното езеро Вая край Бургас. Адресът е: http://panda.org/bg/get_involvedd/support/photos/index.cfm