Всяко 5-то дете има нужда от консултация при психиатър
Всяко 5-то дете има нужда от консултация при психиатър / снимка: scx.hu

Всяко пето дете у нас има нужда от някакъв вид психиатрична помощ. Това каза пред Дарик началникът на откритото днес първо детско психиатрично отделение в Пловдив и Южна България доц. Валентин Акабалиев. Отделението към клиниката по психиатрия и медицинска психология на Университетската болница е изграждано в продължение на 4 години. Средствата за него са дарени основно от  Лайънс клуб, които са осигурили 120 хил. лв. от общо 168-те изразходвани за обособяването на звеното.

Досега местните пациенти са били пращани за лечение  във Варна и София, което е коствало допълнително средства за пътуване и престой, уточни шефът на психиатричната клиника.

В новия сектор ще работят близо 15 квалифицирани специалисти. Клиниката ще подпомага и двама млади лекари, които са решили да специализират детска психиатрия, тъй като  в Пловдив има дефицит на такива специалисти, коментира Акабалиев.  Детското отделение разполага с 6 легла, в които ще могат да бъдат лекувани деца за по-дълъг период от време.  В лечението им активно ще участват и родителите, защото това е най-добрата терапия – децата да се възстановяват в семейна среда, подчерта доц. Акабалиев.


След старта на отделението целта му ще е да се разраства и след време да се обособи като самостоятелна клиника, коментира Валентин Акабалиев.

Други новини от Пловидв