/ iStock/Getty Images
Все още няма окончателен отговор колко продължава защитата срещу COVID-19 след ваксина или след преболедуване.

Междувременно Алиансът по интензивно лечение на първа линия публикува протокол за лечение при първи симптоми. Все още няма окончателен отговор колко продължава защитата срещу COVID-19 след ваксина или след преболедуване, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Проучване търси варианти за профилактика срещу коронавирус

Необходимо е повече време за наблюдение на ваксинираните, за да бъдат по-точни анализите и по-категорични изводите. Продължителността на имунитета зависи до известна степен и от пациента - влияние оказват фактори като възраст, придружаващи заболявания и медикаменти, които се приемат от лицето.

Има все повече доказателства, че хората, които са се ваксинирали срещу COVID-19, са по-малко склонни да се инфектират, а ако се разболеят, вероятността от тежко протичане на заболяването е много малка.

Данните към момента показват, че при преболедували COVID-19 имунитетът може да се запази поне 8 месеца. Имунните клетки и антителата, които циркулират в тялото, могат да разпознаят и убият вируса при нова среща с него, предпазвайки от заболяване или намалявайки тежестта на заболяването.

Проучване показва, че хора, които са били инфектирани и след това са се ваксинирали, развиват много силни имунни реакции и имат много по-висок капацитет да неутрализират вируса, включително и различните му варианти.

Прекаралите COVID-19 е препоръчително да се ваксинират. Ваксинацията само ще повиши естествения имунитет, който вече е развит, предлагайки по-силна защита, пише БТА. Междувременно американският Алианс по интензивно лечение на първа линия публикува протокол за лечение при първи симптоми на COVID-19.

Профилактика срещу заразяване с коронавирус - съветите на проф. Марик

Проф. Пол Марик от Медицинския Университет на Източна Вирджиния е изготвил специална схема за приемането на ивермектин при симптоми на COVID-19. Проф. д-р Пол Марик завежда Отделението по Белодробни болести и Интензивно лечение в Медицинския Университет на Източна Вирджиния (САЩ). Взима се 0.2 мг/кг на доза* - една доза дневно за минимум 2 дни, като дневният прием продължава до 5 дни, пише Kmeta.bg.

Препоръчително е да се приемат още Витамин D3 4000 МЕ/ден, Витамин C 2000 мг 2-3 пъти дневно, Кверцетин 250 мг два пъти дневно, Цинк 100 мг/ден, Мелатонин 10 мг преди лягане и Аспирин 325 мг/ден, ако не е противопоказано.

Пример за човек, тежащ 60 кг (телесно тегло): 60 кг × 0,2 мг = 12 мг - моля вижте таблицата за превръщане, за да изчислите подходящата доза ивермектин. Все пак никога не трябва да се пренебрегват професионалните медицински съвети.

Информацията не е предназначена да замества диагностика или лечение по отношение, на който и да е пациент.