/ iStock/Getty Images
Най-голям ефект има, когато се прилага в първите дни от появата на симптомите
Само за година едно лекарство, непознато за хуманната, но доказано във ветеринарната медицина, успя да си проправи път и да покаже добър ефект като начална терапия в
лечението на COVID-19.
Става дума за ивермектина, върху който се правят все повече клинични проучвания, пише "24 часа".

Причината е, че в основата си това е лекарство, предназначено за лечение на много заболявания, основно паразитни, но при животните. Приветствано е като чудодейно, заради което откривателите му и Сатоши Омура, са удостоени с Нобелова награда за медицина през 2015 г.

В хода на изследванията инвитро на лекарството се установява, че има активност и срещу РНК вируси и това дава надежда на хората, че може да бъде използвано и антивирусното му действие.

Факти за приложението на ивермектин при COVID-19

Оттам идва и идеята препаратът да бъде подложен на клинични проучвания и изследван за ефекта му върху коронавируса SARS-CoV-2.

Всичко започва през март 2020 г., когато инвитро проучване на австралийски учени показа, че ивермектинът е инхибитор на коронавируса. Проблемът при него обаче бил,
че учените са използвали големи концентрации на вируса, които не са естествено откриваеми при хората.

През пролетта на 2020 г. клинично проучване на ивермектина започна и в България, което продължава и още не са предоставени официални данни. В ЕС до момента има
проведени още 3 проучвания - 2 в Испания и 1 в Италия.

Най-голям пробив за ивермектина направи амерканският лекар Пиер Кори, който в началото на декември 2020 г. говори в изслушването пред Сената за ранно амбулаторно
лечение на коронавирус. Ивермектинът, заедно с други лекарства като витамин С, цинк и мелатонин, може да спаси стотици хиляди хора, съобщи тогава той, цитирайки повече от 20 проучвания.

Ангел Петричев: Преминах през COVID-19, Ивермектин помогна и на семейството ми

Важно уточнение е, че препаратът, който се проучва за хората, е различен от този, който се дава на животните, като основната разлика е в дозата, в която се прилага. Тя зависи от телесното тегло на хората.

Хапчета и крем за лечение при различни състояния, като краста, въшки и т.нар.заболяване речна слепота.

България има собствено производство на медикамент с ивермектин, който в началото на годината получи разрешение от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), но за момента само като приложим при паразитни заболявания, конкретно при вид чревни паразитози, тъй като категорични данни за ефективността му при COVID-19 все още няма.
"24 часа"