VIVACOM издава „Дислексия. Наръчник за учителя
VIVACOM издава „Дислексия. Наръчник за учителя / снимки: VIVACOM

VIVACOM представи официално първото издание „Дислексия. Наръчник за учителя". Над 10 000 броя ще бъдат разпространени безплатно на учители от предучилищен и начален курс на обучение в 720 училища и 750 детски градини в страната. Изданието дава подробна информация за дислексията и предлага съвети за разпознаването на симптомите при децата в предучилищна и начална училищна възраст. 

Книжката ще се разпространи до Великден с помощта на издателска къща „Анубис". Заедно с наръчника ще бъдат раздадени и плакати, които съдържат 20 примерни насочващи въпроса за първоначално диагностициране на състоянието при деца от 5 до 10 години.

Издаването на „Дислексия. Наръчник за учителя" е част от националната кампания „VIVACOM в помощ на децата с дислексия" Автор на книгата е проф. д-р Ваня Матанова, председател на Българската асоциация по дислексия. Учители, които вече са имали възможността да разгледат наръчника, споделят, че появата му е навременна, защото броят на децата, които растат неграмотни в следствие на неразпознати състояния на дислексия постоянно се повишава. Затова е необходимо преподавателите да са подготвени да разпознават своевременно тези симптоми при децата и да препоръчват на родителите консултация със специалист.

„VIVACOM получи изключително висока оценка от Министерството на образованието, науката и младежта за социалната си кампания. Ето защо според нас естествено продължение на усилията в тази посока е включването на учителите в проекта. Идеята за издаването на този наръчник беше логично допълнение към социалната програма за адаптация и социализация на децата с дислексия в училище", заяви Симона Чаръкчиева, съветник "Корпоративна социална отговорност" във VIVACOM.

Наръчникът ще бъде достъпен и онлайн на уебстраницата на VIVACOM www.vivacom.bg.

След разпространението на наръчника VIVACOM ще стартира и безплатни семинари за учители. Обученията ще се провеждат с помощта на специалисти в областта на детската психология. В рамките на кампанията „VIVACOM в подкрепа на децата с дислексия" телекомът предвижда още откриване на Институт за детско психично здраве и развитие в София, в който ще се предлагат консултации, терапия и обучения за учители, родители и специалисти. Предстои и създаването на първия в България специализиран портал за дислексията, предлагащ обширна информация за състоянието, съвети, тестове, онлайн дискусии със специалисти и полезни адреси.

VIVACOM издава Дислексия Наръчник за учителя"
netinfo

VIVACOM e търговската марка на БТК АД, водещият телекомуникационен оператор в България. Компанията предлага пълно телекомуникационно обслужване - фиксирана и мобилна телефония, високоскоростен интернет и пренос на данни. Конвергентните услуги, които VIVACOM предоставя на своите крайни потребители и корпоративни клиенти, са достъпни в повече от 1000 магазина на телекома и неговите дилъри в цялата страна. Повече информация за VIVACOM, нейните продукти и услуги можете да намерите на 0800 100 и www.vivacom.bg.