В Панагюрище посрещат оригинала на златното съкровище
В Панагюрище посрещат оригинала на златното съкровище / снимка: Sofia Photo Agency, архив

След 63 години оригиналът на Панагюрското златно съкровище се връща в Панагюрище. Тракийският шедьовър вече е експониран в специално построена зала трезор в Историческия музей в Панагюрище. Официалното откриване на експозицията ще се състои днес, от 10.30 ч. Очаква се на церемонията да присъстват министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, както и министърът на културата Вежди Рашидов.

Съкровището ще бъде експонирано по нов начин, като за пръв път всеки един от съдовете ще се показва в отделни витрини. Те са изработени в Германия и представляват цилиндри от бронирано стъкло с диаметър от 60 см и височина 3,2 м. Самият трезор, преддверието и информационната зала, са облицовани в ефектни разновидности на гранит, италиански мрамор, туфа и полускъпоценния камък лабрадорит.

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище ще е експониран в града в продължение на един месец - от 16 април до 16 май. След това във витрините на залата ще бъдат показани деветте съда на точно копие на съкровището, изработено от 24-каратово злато.

Постигнатата договореност с Министерство на културата е оригиналът на съкровището да гостува в Панагюрище всяка година поне за един месец.