Уважението на българина към жената е факт
Уважението на българина към жената е факт / снимка: Guliver/Getty Images

Българският народопсихологически модел е моделът на равенството и нашите прадеди са смеели на народите, които са гледали на жените по друг начини и това се смятало за недобро поведение, което е унизително за жената. Това заяви пред БГНЕС психологът Иван Игов.

Игов подчерта, че за разлика от много нации, уважението между мъжа и жената в традиционния български модел винаги е съществувало, независимо от патриархалната форма на обществото. „Като цяло уважението на българина към жената и майката е факт. И празнуването на Осми март със същия ентусиазъм, както преди, също го доказва”, каза още психологът.

Игов обясни, че по отношение на стила на мислене е факт, че жените са малко по-емоционални от мъжете. Това влияе малко по-силно на мисленето, но не е казано, че единият стил на мислене е по-добър от другия.

Психологът напомни, че поведенческите модели на мъжа и жената в съвременния свят отдавна са се размили и точно поради тази причина в психологията все повече и повече се говори за един нов андрогинен тип хора. Той носи качествата и на мъжете, и на жените. Има и достатъчно изследвания, които показват, че именно андрогинните хора, са по-приспособими и адаптивни от останалите.

Според Игов, този вид поведение е балансът в ролите, но в него няма нищо страшно, нито нещо неестествено и всичко това е нормално, защото съвременният свят изисква смесване на ролите на мъжа и жената. Няма нищо странно в това един мъж да бъде добър в отглеждането на децата си, нито пък е лошо една жена да има кариера, която да защитава и да бъде активна в обществото.

„Понятието никак не е ново и съществува от хиляди години. Древните гърци са вярвали, че е имало три вида хора - мъже, жени и андрогини, но понеже последните са били много интелигентни и пробивни и устойчиви, Зевс ги е разделил и от това идва идеята, че всеки търси своята половинка. Тази легенда, колкото и да изглежда стара и невярна, се вижда, че днес има нещо вярно в нея. В настоящето виждаме, че андрогинните хора като поведение са по-приспособими”, припомни Игов.

Психологът подчерта, че традиционно българското общество като народопсихология не е правило разлика между мъжете и жените. „Патриархалните модели са силни, но не толкова, че да не приемем равенството. От друга страна клонираме моделите на абсолютното равенство между мъжете и жените, но те пък са нанесли други вреди и са свързани с факта, че жената е станала по-откъсната от семейството и отглеждането на децата”, разясни Игов и допълни, че изпълняването същите роли и професии и от жените, и от мъжете, до някаква степен обезличава и двата пола.

„Въпреки андрогинния характер, има роли, в които и жените, и мъжете се чувстват малко по-стабилни”, каза в заключение психологът.