Това е България!
Това е България! / снимка: DarikSky
Това е България!
61146
Това е България!
  • Това е България!

"Това е България" е уникален видео каталог, включващ 12 филма, посветени на страната ни. Всеки един от тях е с продължителност около половин час, а общото им времетраене е точно 348 минути и 8 секунди.

Мащабният проект, чиято цел е не само да популяризира България по света, а и да запознае българите с историята им, струва около 1,5 млн. лева. Стотици хора са участвали в създаването му. Сред тях е и Иван Калев от DarikSky. Негово дело са много от кадрите, направени от хеликоптер, показващи държавата ни от високо. Нено Маринов е режисьор на филмите, а всеки един от тях може да се гледа дублиран на шест езика.

Екипът на "Това е България" работи по реализирането на проекта повече от три години. Горе-долу за това време са заснети над 100 000 кадъра. За създаването на 12-те филма, посветени на страната ни, са използвани едва 5000 от тях.

Продуцентът Виктор Димчев разказа пред Дарик: "Екипът на "Това е България" започна да работи през 2010 година. Започнахме в сравнително малък състав, с много редуциран бюджет и бяхме решили просто да се стигне донякъде. Година след като започнахме, се оказа, че желанията, а и възможностите ни стават по-големи. Тогава започнахме да се развихряме. Целият проект ни отне три години, от които две години снимахме. Това е времето, през което два екипа непрекъснато обикаляха страната. Имахме и девет външни оператори, които снимаха за нас на най-невероятни места. Трудностите при реализацията наистина са много. Сблъскахме се с нежеланието на хората да разберат, че такъв продукт е възможно да бъде създаден. Сблъскахме се и с нежеланието на когото и да е да повярва, че такъв продукт може да е рекламен за България, без да се налага да рекламираме хотели, да има продуктова реклама, без да има бусове с нарисувани по тях бутилки с минерална вода. В нито един от филмите няма никакво продуктово позициониране".

Какво представляват 12-те филма? Продуцентът им обясни: "Много мислихме как да подредим историята и се спряхме на единствения според нас възможен начин. Всъщност България е пъзел от всевъзможно преплитащи се неща. Заради тази навързаност решихме да разделим нещата не по морски туризъм, градски туризъм, а решихме да са по теми. Част от тях са исторически, културологични, част от тях са аналитични, а други чисто любознателни. Много често във филм по дадена тема влизат парчета от други теми с цел разказът да бъде по-компактен. Така може да се изгради това натрупване от впечатления, което за нас е важно".

Видео каталогът "Това е България" ще се продава в големите книжарници в страната. DVD изданието с 12 диска струва 150 лева, а това в Blu-ray формат - 220 лева. Безплатно ще се разпространява в читалища, училища, университети и български културни центрове в чужбина.

Виктор Димчев каза: "Нашето търговско разпространение включва присъствие в български книжарници и емблематични места, където се продават книги и видео дискове. Имаме и онлайн магазин. Също така очакваме съдействие на общински и държавни власти, които имат места за разпространение на неща, свързани с България - културни институти, представителства, информационни центрове. Това са все места, където чужденците отиват и питат какво е България?".

Продуцентът отговаря и на въпроса за кого най-вече е предназначен уникалният видео каталог: "Този каталог е правен за всеки, който търси позитивното отношение към България, който иска да я погледне, да научи нещо от нея, за нея. Всеки филм е дублиран на шест езика. Това е и една от целите на каталога - той да бъде достъпен за чужденци, за българи, за българи, които не говорят български, за българи, които ползват чужди езици".