Топенето на ледовете ще засегне 40% от населението на Земята
Топенето на ледовете ще засегне 40% от населението на Земята / netinfo

Глобалното затопляне, което води до разтопяване на снеговете и ледниците, ще засегне около 40 на сто от 6,5-те милиарда жители на Земята. Това предупреждава ООН в публикуван доклад, озаглавен "Световните перспективи за леда и снега", предаде Ройтерс. В написването на доклада са участвали над 70 експерти.

Ледниците от Хималаите до Алпите се свиват, замръзналата земя от Аляска до Сибир се затопля, а снеговалежите стават несигурни в много региони, се посочва в доклада. Последиците от тези промени, които масово се обясняват с емисиите на парникови газове от използваните от хората изкопаеми горива, ще бъдат почувствани далеч отвъд полярните и високопланинските райони.

"Съдбата на заснежените и заледените места по света като резултат от промените в климата трябва да бъде причина за безпокойство във всяко министерство, заседателна зала и всекидневна в цял свят", заяви изпълнителният директор на Програмата на ООН за опазване на околната среда /ЮНЕП/ Ахим Щайнер. Той обърна внимание, че заключенията на 238-страничния доклад са актуални от Берлин до Бразилия и от Пекин до Бостън.

Експертите твърдят, че свиването на ледниците в Хималаите ще засегне напояването на земеделските площи в Китай и Индия. Повишаването на океанското равнище с един метър може да нанесе щети на стойност от почти 950 милиарда долара и да изложи на наводнения 145 милиона души. Особено засегната би била Азия, по-специално разположената на морското равнище Бангладеш.

Океанското ниво се е покачило през миналия век с близо 20 сантиметра. ООН прогнозира, че то ще се повиши до 2100 г. с още 18 до 59 сантиметра.

Докладът бе разпространен в навечерието на отбелязвания Международен ден за опазване на околната среда и на предстоящата между 6 и 8 юни годишна среща на върха на Г-8, посочва Ройтерс.

"Светът не може да си позволи просто да обсъжда промените в климата. Той трябва да действа", подчерта в тази връзка Щайнер.