Продължава тенденцията за използването на изкуствени елхи и украси за коледните и новогодишни празници. Това каза за БТА Йонко Земярски, управител на единствената у нас фабрика за изкуствени елхи и коледни украси "ГРИПС ПВЦ", която се намира в град Раковски. "Тази година забелязваме, че хората предпочитат естествената украса, естествените дръвчета, както и намаляване обема на украсите - търси се повече светлина, а дървото се представя в по-изчистен стил", подчерта той и допълни, че това не пречи да се развива дейността на фирмата му. По думите му 2022 година ще остане с предпочитаната бяла украса, без много шарени топки и това се наблюдава във всички държави.

"По отношение на размерите всичко е много индивидуално", смята Земярски. По думите му всичко зависи от мястото в дома, но все повече се търсят и продават по-големи елхи. Според него COVID-19 се е отразил по особен начин - лишени от възможността да излизат, хората са започнали да празнуват вкъщи, да отделят повече бюджет за все по-големи елхи, за все по-богати украси. "Тази година елхите "пораснаха" поне с 20-30 см в сравнение с предишните години, а има и клиенти, които предпочитат малки елхи, но купуват по няколко и ги поставят във всички стаи. Шарено е", коментира Йонко Земярски. 

iStock/Getty Images

"През последните години почти приключи отсичането на естествени елхи за коледно дърво за площадите на населените места. Почти във всички общини в страната вече има осигурена от нас пластмасова елха, която е съобразена с желанието на администрациите и украсите", каза още управителят на фирмата. "С развитието на социалните мрежи има и невероятно натрупване на добри отзиви за общините, които се обърнаха към нас за тази услуга", добавя той. По думите му хората се снимат около тях, създава се празнична среда, има си ритуал за запалване на коледните светлини и празникът наистина става прекрасен. Хубавото, според него е, че всяка година елхата може да бъде надграждана с по около 70 см до метър и не се режат дървета, не влиза тежка техника на площадите, за да монтира естественото дърво.

iStock/Getty Images

"Компанията има 15-20 на сто ръст на продажбите на година. Продава в Словения, Хърватия, Унгария, Австрия, Германия, Сърбия, Румъния. Пазарите се развиват, защото поне в този бранш сме лидери и това в годините е резултат от постоянството на качеството и различните размери. Относно COVID пандемията мога да кажа, че се отрази в един от потоците на потреблението - имаше голям спад за ресторантите и хотелите, търговските обекти, които затвориха. За сметка на това пък нараснаха покупките на хората, които си останаха вкъщи по време на Коледните и Новогодишните празници. Това стана за сметка на пътуването както в страната, така и по различни дестинации в други страни", каза още Земярски. Той добави, че независимо от всичко не се е налагало да съкращава работници. По думите му през годината фабриката осигурява работа на около 40 души, чийто брой се увеличава с почти 50 на сто в края на годината, когато е кулминацията за продажба на коледните украси.

iStock/Getty Images

Размерите на елхите могат да бъдат с височина от 80 см и да достигнат до над 4,20 метра, като има възможност да се изработи и елха с размери по желание. Изкуствените дръвчета имитират бор, ела, смърч, клонките могат да бъдат естествено зелени или заскрежени. Фирмата предлага елхи и разнообразни и много цветни елхови венци, гирлянди и пирамиди. Най-новото тази година е дръвче с шишарки, което може да бъде тъмно или заскрежено. По отношение на цвета елхите са освен в естествения за дръвчетата зелен цвят, но и бели, розови, сини и черни.
БТА