Съвременна техника дава шанс на недоносени бебета с ретинопатия
Съвременна техника дава шанс на недоносени бебета с ретинопатия / снимка: Sofia Photo Agency

Апаратура за офталмологичен преглед и лечение на ретинопатия при недоносени бебета дариха представители на Лайънс клуб – Варна на Клиниката по очни болести. Техниката, която е на стойност 30 000 лв., е инсталирана вчера в неонатологичното отделение на варненската АГ болница, за да се избегнат неудобствата по транспортирането на пеленачетата.

 

Ретинопатията на недоносените е сред най-честите причини за детска слепота. Тя се счита за лечима, ако се открие и подложи на криотерапия на време, заяви офталмологът доц. д-р Евгения Контрова минути преди съвременната апаратура да бъде официално дарена чрез подписването на договор.

 

Неонатологичното отделение във варненската АГ болница е първото в страната, което разполага с такава апаратура, въпреки че прилага криотерапия от 2004-та година. От началото на годината досега там са родени 100 деца с тегло под 2,5 кг. 11 от тях са се появили на бял свят тежащи под 1 кг. За 2008-ма недоносените бебета са над 300. Годишно на метода се подлагат 70 - 80 недоносени бебета от Варна и областта.

 

Чрез апарата за криотерапия се дава шанс на рисково родените деца да бъдат своевременно диагностицирани и лекувани в ранен стадий на ретинопатия. Така се предотвратяват бъдещата неработоспособност и непродуктивност, коментираха офталмолози от Очна болница. Те изразиха съжаление обаче, че съвременната процедура не се поема от здравната каса, когато детето се лекува в неонатологичното отделение.

 

За да отговаря адекватно на нуждите на пациентите си, варненската Акушеро – гинекологична болница се нуждае още от поне два респиратора и пет интензивни кувиоза, споделиха специалисти от лечебното заведение.

 

Новини от Варна