Столетничка пее песни, научени от другарката Иванка
Столетничка пее песни, научени от другарката Иванка / снимкa: DarikNews

На 102 години става най-възрастният жител на Разградска област. Гюлбие Юмер е от село Свещари, недалеч от което има алианско светилище. Съселяните й смятат, че е достигнала до тази възраст благодарение на водата от лековития извор на светилището. Жената обаче помни, че нейната баба е живяла над 100 години.

Малко са думите, които знае на български баба Гюлбие. Още обаче помни едно стихотворение от детството си, както и песен, научена от другарката Иванка, учителката й в основното училище в село Веселец.

Гюлбие Юмер се омъжила на 13 години в съседното село Свещари, родила е пет деца, от които три починали като малки. Синът й живее в Турция, дъщеря й в Италия, има четирима внуци и двама правнуци. За нея се грижи внукът й Сезаи.

През лятото столетничката често гостува на съседите, подпира се на бастун. През зимата обаче стои до печката, която през последните дни не гори, защото обещаните от местната управа 5 кубика дърва така и не дошли в дома й.

Жителите на Свещари отдават дълголетието на баба Гюлбие на лековитата вода на алианското светилище на Демир баба, което е край селото и от който водоизточник се захранват чешмите им. Самата столетничка често се шегува, че е дъщеря на светеца Демир баба – Железния баща. Разказва обаче и че нейната баба е достигнала достолепна възраст. Не си спомня името й, но твърди, че доживяла до 110-ия си рожден ден.