Специалисти: Държавата дискриминира децата със сърдечни заболявания
Специалисти: Държавата дискриминира децата със сърдечни заболявания / sxc.hu
Специалисти: Държавата дискриминира децата със сърдечни заболявания
76190
Специалисти: Държавата дискриминира децата със сърдечни заболявания
  • Специалисти: Държавата дискриминира децата със сърдечни заболявания

Държавата дискриминира децата със сърдечни заболявания, като не финансира достатъчно клиничните пътеки, по които те да се лекуват. Около тази теза се обединиха специалисти от Националната кардиологична болница, като уточниха, че са им необходими допълнително по около 1 млн. лева годишно, за да продължават да лекуват качествено българските деца. Всяка година у нас се раждат около 500 деца с вродени сърдечни дефекти. 25 % от тях трябва да бъдат оперирани още през първия месец след раждането, за да оцелеят.

Според лекарите някои операции на деца с вродени сърдечни дефекти струват с 10 хил. лв. повече, отколкото Здравната каса покрива. Държавата казвала, че няма пари, а същевременно заплащала скъпоструващи консумативи, предназначени за хора на над 90-годишна възраст, посочи д-р Стоян Лазаров, началник на Детската кардиохирургия в болницата и допълни:

След операция нашите пациенти стоят по няколко дни в реанимация с отворен гръден кош, за да може да се адаптира сърцето на новото си място. Всичко това струва 1500 лева на ден. Касата дава толкова, колкото и за възрастните, които нямат нужда от това - 10 500 - 12 000, при някои пациенти и 4500 лева. И покровът ако протече, и него трябва да оправя с тези пари".

Едно от предложенията на специалистите, за чиято реализация ще се борят, е създаването на Център за лечение на вродени сърдечни дефекти:

Представете си едно момиче, което е преживяло серия от операции, навършва детеродна възраст. Ние оттук нататък трябва да включваме акушер-гинеколозите и да се вземе решение дали да бъде тази бременност осъществена и ако да, къде да ражда. Всичко това като се концентрира на едно място, ще намалеят и разходите, които се правят, но и най-важното: квалификацията ще бъде различна".

От четири клинични пътеки, свързани с детската кардиохирургия, три не са заплатени достатъчно, като процентът на недофинансиране достига 70, изтъкват още лекарите.