Сдружение ХепАктив организира първите Групи за подкрепа
Сдружение ХепАктив организира първите Групи за подкрепа / netinfo

Пациентското сдружение за борба с хепатита ХепАктив организира на 11 април в Център за култура и дебат "Червената къща" в София първата Група за подкрепа за болните с хроничен хепатит и техните близки. ХепАктив планира да провежда срещите два пъти месечно, като всяка среща ще е с продължителност два часа.

Идеята е да се даде възможност на болните и техните близки да общуват помежду си и да споделят проблемите, с които се сблъскват. Групите са напълно безплатни и анонимни, отворени са за всички, свързани с проблема. Предвидено е на част от срещите да присъстват и специалисти според конкретните нужди на пациентите - психотерапевти, гастроентеролози.

"Сдружението ни не организира за първи път подобни срещи, но досега не бяха редовни и постоянни", обясни председателят на сдружението Радослав Русинов. "Този път стартираме групите за подкрепа официално и дългосрочно. Всеки, които има нужда от помощ, трябва да знае, че не е сам и че в лицето на нашите членове и приятели ще намери нужната подкрепа", допълни той.

Терапевтичният ефект от подобни срещи е доказан в практиката и помага на пациентите както със справянето със страничните ефекти от лечението, така и с решаването на психологически проблеми, свързани с болестта и стигмата - проблеми при приемането на тази болест, пречки в общуването и споделянето, връзката със семейство, близки и приятели, работата.

Конкретна информация за мястото и датите на срещите ще откриете на сайта на Сдружение ХепАктив: www.hepactive.org.