Редовните мамографии намаляват с 40% риска от смърт заради рак на гърдата
Редовните мамографии намаляват с 40% риска от смърт заради рак на гърдата / Thinkstock/Getty Images

Жените на възраст между 50 и 69 години, които се подлагат на мамография на всеки две години, намаляват с 40 на сто риска от смърт вследствие на рак на гърдата, сочат резултатите от проучване, цитирани от Асошиейтед прес и Франс прес. Рискът от смърт намалява с 23 на сто за жените, които не се подлагат редовно на мамографии.

Проучването е извършено от експерти в 16 страни, които преценили позитивния и негативния ефект от различни методи за откриване на рак на гърдата на базата на анализ на данните от 11 клинични изследвания. Координирано е от Световната здравна организация.

"Този анализ би трябвало да успокои жените в целия свят, защото доказва, че мамографията спасява човешки живот. Тя е важно средство за поставяне на точна диагноза и за откриване на рак на гърдата", заяви един от ръководителите на проучването проф. Стивън Дъфи от университета Куин Мери в Лондон.

Получените резултати потвърждават тези от предишни изледвания, според които жените на възраст между 50 и 69 години извличат най-голяма полза от мамографиите. Редица изследвания показаха също значително намаляване на риска от смърт и това накара 70-74-годишни жени да се подлагат редовно на мамографии. За сметка на това редовните мамографии не дават значими резултати за жените на около 40-годишна възраст.

Резултатите от проучването са публикувани в New England Journal of Medicine.

Източник: БТА