Прощаваме се Йордан Соколов
Прощаваме се Йордан Соколов / Thinkstock/Getty Images

Днес се прощаваме с председателя на 38-то Народно събрание Йордан Соколов. Поклонението ще се състои от 11.00 часа в зала „Света София" в сградата на Народното събрание на пл. "Княз Александър І" №1.

Парламентът почете на 24 февруари 2016 г. с едноминутно мълчание паметта му.

"Своето ярко присъствие в политическия и държавния живот на България Йордан Соколов посвети на утвърждаването на демократичните ценности, на напредъка и благоденствието на страната ни", отбеляза в пленарна зала председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Тя подчерта, че Йордан Соколов ще бъде помнен като "един от мъдрите, зрелите и отговорни политици на българския преход, като честен и принципен държавник, който във всички политически действия следваше своите принципи и морал".

"Приносът му за демократичния напредък и европейския път на България винаги ще бъде помнен и почитан от обществото ни", добави Цецка Цачева.

Йордан Соколов беше председател в 38-ото Народно събрание - 7.05.1997- 19.04.2001.
Йордан Соколов е роден на 18 януари 1933 г. в София. Баща му Георги Соколов е един от най-авторитетните юристи на България, функционер на Народната партия и апелативен съдия преди 1944 г. Йордан Соколов спазва семейната традиция и завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски".

Източник: БГНЕС