Произведения от страните членки на ЕС звучат в НДК на 1 януари
Произведения от страните членки на ЕС звучат в НДК на 1 януари / netinfo

Произведения от всички страни членки на Европейския съюз (ЕС) ще звучат на празничния Новогодишен концерт на 1 януари в зала 1 на НДК под наслов "България поздравява Европа". Австрия ще бъде представена с творба на Леополд Моцарт, а новоприетите България и Румъния - с "Хоро стакато" от Динику - Владигеров, съобщи на пресконференция диригентът Емил Табаков. Солисти са Атанас Кръстев - виолончело, и Давид Дяков - класическа китара.

Искахме фестивалът да е с участието само на български артисти, които с таланта си и световната си кариера подготвиха влизането на страната ни в ЕС именно като пълноправен член, каза генералният директор на НДК Христо Друмев.

Фестивалът е под патронажа на президента Георги Първанов и на посланика на Германия у нас Михаел Гайер.

Другата проява, с която специално ще бъде отбелязано присъединяването към ЕС, е концертът "Младите таланти на България поздравяват Европа" - с възпитаниците на Националното музикално училище "Любомир Пипков" и Националното училище за

танцово изкуство - на 5 януари в зала 1. Именитият цигулар Минчо Минчев ще дойде от Германия, за да участва в концерта, организиран под патронажа и по идея на министъра на културата Стефан Данаилов. Входът е безплатен.

Преди концерта във фоайeто на зала 1 ще бъде открита изложба на възпитаниците на 12 училища по изкуствата от цялата страна - живопис, графика, скулптура, икони. Произведенията ще се продават на цени от 2 до 700 лева.

Петдесетгодишнината на най-успешния български струнен квартет - "Димов", ще бъде отбелязана с концерт на 29 декември в зала 6 на НДК. Формацията в обновен състав - цигуларите проф. Димо Димов и Емил Бошев, Огнян Константинов - виола, и Христо Танев - виолончело, ще изпълни емблематични творби от своя репертоар - композиции на Бетовен, Шуберт, Брамс.

Посетителите ще получат като подарък компактдискове на състава и книжка с неговата история, съобщи проф. Димов. Чаша българско червено вино ще има за гостите на всички камерни концерти, които ще бъдат в зала 6, отбеляза Христо Друмев.

Сред участниците във фестивала са едни от най-значимите представители на българското изпълнителско изкуство и млади таланти, славещи България в чужбина. Ще гостуват наши изпълнители с успешна кариера в различни европейски страни -

Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Гърция, Португалия, Чехия. Между тях са Евгений Шевкенов - цигулка, Мария Принц - пиано, Васил Генов - пиано, Камерен вокално-инструментален колегиум "Tutti soli" с диригент Виржиния Атанасова-Лиалиос, трио "Челисимо" - виолончелистите Калина, Атанас и Анатоли Кръстеви.