Преизбраха Юхновски за председател на БАН
Преизбраха Юхновски за председател на БАН / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Акад. Иван Юхновски беше преизбран за председател на Българската академия на науките. Той беше и единственият номиниран за поста. Това ще е четвъртият му мандат като председател на Академията. Юхновски обеща средната брутна заплата на учените от първи юли да стане 591 лева.

Преди началото на Общото събрание номинациите бяха две – за Юхновски и за неговия заместник акад. Никола Съботинов. Той обаче се отказа от надпреварата. Юхновски беше избран чрез тайно гласуване. От гласували 108 членове на Общото събрание председателят беше преизбран с 86 гласа.

Още миналата седмица имаше възражения на учени, че преизбирането на Юхновски ще е незаконно, защото е навършил 70 години и не може да заема щатна длъжност на тази възраст. Пред събранието обаче беше прочетено становище на Института за правни науки към БАН, според което и в закона, и в устава на Академията липсва посочена максимална възраст и следователно няма проблем избора да се случи. Ето и първия коментар на Юхновски след преизбирането му :

Обещахте по-високи заплати на учените от БАН.

Това ще бъде направено.

Какви ще бъдат те?

Средната им заплата ще бъде повишена два пъти.

Това какво означава в цифри? Каква ще бъде средната им заплата?

Сега не си я спомням.

Юхновски посочи още, че академията ще разполага през 2008-ма година със 108 милиона лева, но продължава изичането на мозъци особено към Съединените щати.