Постановка обявява твърде високата интелигентност за порок
Постановка обявява твърде високата интелигентност за порок / netinfo

Юлиян Петров, завършил преди година НАТФИЗ при Крикор Азарян и Тодор Колев, обявява свръхинтелигентността за порок в моноспектакъла си "Дневник на прелъстителя" по Сьорен Киркегор в театър "Възраждане". Премиерата е на 19 ноември.

В отношението си към жената е нормално мъжът да стигне много по-далеч, а за Прелъстителя - и за Киркегор - по-важно е изследването върху събуждането на страстта, по-важно е какво ще запише в дневника си като наблюдение и анализ, какво ще остави за поколенията, казва младият актьор. Според него интелектът в такава степен е порок.

Той е избрал текста, привлечен от неговия стил, както и от отсъствието на еротика, заменена с изследване, въпреки че произведението е определено като "еротични записки". Заинтригувала го е и личната история на автора, представена чрез образа на Едуар - влюбен мъж, който не стига до брак.

Юлиян Петров е поверил сценографията на младата художничка Ева Вентова, която още е студентка. Двамата са работили заедно в хасковския театър.

Младият актьор е щастлив от срещата си с Лили Абаджиева, която е поставила дипломните спектакли, в които е участвал в НАТФИЗ. Още като студент е играл с Ицко Финци в "Тит Андроник" в Малък градски театър "Зад канала". Между изявите му на професионална сцена са ролите в "Четвъртата сестра" на Азарян във Военния театър и "Картоиграчи" на Богдан Петканин в Сатирата. Снимал се е и в няколко чуждестранни продукции.