Ще разберете, че сте си взели качествен козунак от магазина, едва след като го разчупите и видите, че има "конци", съветват производители.
Ако структурата му е гладка и се рони, значи е направен от миксове, тоест прахообразни вещества, заместващи натуралните продукти, коментира Мария Томова, главен технолог в една от големите фирми хлебопроизводители във Варна.
Препоръчителната цена на дребно за 400-450 гр. обикновен козунак, направен от натурални продукти, е 2-2,10 лв., ако е с пълнеж - 2,50-2,60 лв., заяви председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна Иво Бонев. По думите му обаче не е изключено на пазара да се появят козунаци с този грамаж на срамната за производителя цена от 0,70-0,80 лв.
Цената на хлебното изделие обаче не винаги е гарант за качество. Оказва се например, че от четири козунака на различни производители, купени на приблизително една и съща цена, два се оказват направени от индустриални смеси.
Огромното предлагане би могло да затрудни гражданите в техния избор и затова Иво Бонев препоръчва да се доверите на производителя, когото познавате, независимо дали става въпрос за голяма фирма или за малката фурничка в квартала. Козунакът, който не съдържа консерванти пък, има трайност 3-4 дни при нормална температура от 18°C.
За докарването на хубав цвят на своите изделия някои производители си позволявали да влагат опасни и дори забранени добавки, предупредиха от бранша. Е121 и Е123 са абсолютно забранени, а в списъка на опасните влизат: Е103, Е105, Е125, Е126, Е130, Е131, Е142, Е152 и Е155.
Козунакът е обреден хляб от обогатено тесто, в което има над 5% мазнина и повече захар. За първи път козунакът се появява у нас през 20-те години на миналия век. Самата дума има еквивалент в румънския език, но според някои козунакът идва от Русия. В различните държави този сладкиш е различен - в Ирландия е под формата на кръст, във Франция се покрива с шоколад и т. н. /БГНЕС/