"Ще направим платформа, в която нашите опитни професионалисти ще проверяват дали всички тези информации, с които ни заливат, отговарят на елементарни журналистически критерии за достоверност”, заяви за "Здравей, България" Дарина Сарелска, директор "Новини и актуални предавания" в NOVA. 

"Ще опитаме да преподадем на хората няколко урока по критично четене, за да спрат те да бъдат използвани като тролове, защото това се случва", допълни директорът на Новините.  

"Трябва да се създаде негативизъм спрямо фалшивите новини и от политиците да се изисква да се отнасят по адекватен начин към медиите", категорична беше Стояна Георгиева, главен редактор на Mediapool, които които наскоро стартираха подобна инициатива, чието послание е: "Ти си това, което четеш".

Как да разпознаем фалшивите новини?

Те подвеждат. Плашат. Дори убиват. Правят го с гръм и трясък. И говорят с думите, които масовият зрител и читател очаква да чуе.

Фалшива новина застреля Веселин Марешки. Фалшива новина бутна Лютви Местан от третия етаж и го вкара в болница. Фалшиви новини убиха много звезди по света и у нас. Сред тях са английската кралица, Бритни Спиърс, актьорът Димитър Рачков и дори синоптикът на NOVA  Никол Станкулова.

Facebook пуска инструмент за различаване на фалшиви новини

Колкото по-фрапиращо звучи информацията, толкова е по-примамлива е за хората. Затова краят на света е една от най-честите теми, по които се упражняват авторите на псевдоновини.

Уви, това е така не само в България. Независимият журналист Тим Пул е разследвал много фалшиви новини. Сравнява ги с цунами, предизвикано с определена цел и подчинено главно на печалбата.
Авторите на псевдоновини нямат морални задръжки. За тях не е важно кой ще прочете дезинформацията и какво ще му струва това.

"Фалшивите новини засягат всички. Първо, това е проблем на медиите, защото девалвира и без това все по-оскъдното доверие в тях и в институциите. Но фалшивите новини са проблем и на публиката, защото този арсенал от тролове и сайтове изграждат фалшиво обществено мнение и фалшиви герои и антигерои. По някакъв начин те успяват да подменят действителността. А публиката, хранейки се с такива дезинформации, ги създава ", поясни Сарелска. 

Битка срещу фалшивите новини

Бетина Жотева от СЕМ допълни, че това е проблем на световната публика и даде примери със САЩ и Франция.  
"Трябват промени в българското законодателство", категорична беше тя.