Най-после „Слуга на двама господари” в Народния театър
Най-после „Слуга на двама господари” в Народния театър / Снимки: Атанас Кънчев, Народен театър
Най-после „Слуга на двама господари” в Народния театър
18321
Най-после „Слуга на двама господари” в Народния театър
  • Най-после „Слуга на двама господари” в Народния театър

Представяме ви злополучното представление „Слуга на двама господари” в Народния театър, което поради най-различни причини досега не успяваше да влезе в афиша. Миналата седмица двама артисти буквално се потрошиха на сцената на театъра по време на репетиция, затова и планираната премиера за 25 март беше отложена. Карла Рахал е с две счупени ребра и затова на нейно място ще влезе Рени Врангова. Юлиан Рачков пък се размина с по-леки травми и ще играе в спектакъла, който ще бъде представен за първи път тази вечер. В останалите роли са Мария Сапунджиева, Валентин Танев, Чочо Попйорданов, Красимир Доков, Пламен Пеев.
 
Любопитното е, че „Слуга на двама господари” на Карло Голдони не се е играла на сцената на Народния театър повече от 100 години. Сега я поставя режисьорът Димитър Бозаков, който дойде от Израел специално за този си ангажимент.
 
Преди около 15-тина години Димитър Бозаков гледа „Слуга на двама господари” в Тел Авив. Още тогава му се приисква и той да направи комедията на Голдони в някой театър, но не смее. Престрашава се едва миналата година, когато първо я предлага на столичен театър, а след това самият той получава покана от Народния.

Ще видят ли българските зрители това, което са видели евреите?
 
Димитър Бозаков: Много силно се надявам, че почти нищо няма да се повтори, въпреки че имам спомени от онзи спектакъл. Той се игра там около 10-12 години при невероятен успех, повече от 1000 представления имаше. Даже си мисля, че режисьорът на този спектакъл може да се появи в София, за да види нашия вариант и да се убеди, че той е по-различен от неговия.
 
Екипът на Димитър Бозаков, с който прави „Слуга на двама господари”.
 
Димитър Бозаков: Има хора, с които много ми се работеше и много исках да ги срещна в този екип. Например Вальо Танев, с когото сме близки приятели и от много години ми се искаше да работим заедно. Друг човек, когото познавам – Мария Сапунджиева. Има и хора, които не познавах и се срещнахме за първи път.
 

Найпосле Слуга на двама господари в Народния театър
netinfo

В „Слуга на двама господари”, на голямата сцена на Народния театър, ще се качи и Чочо Попйорданов. Това е първата му нова роля в театъра от близо 5 години насам. От 2004 Чочо играе единствено в спектакъла „Хъшове” на Сашо Морфов.
 
В каква форма откривате Чочо? За никого не е тайна причината, поради която той не игра в нови спектакли през изминалите години.
 
Димитър Бозаков: Не знам за какво говорите.
 
Говоря за проблемите с алкохола, които той имаше и заради които режисьорите не го взимаха.
 
Димитър Бозаков: Да, това съм го чувал. Не знам, може би е има такъв период от време. Аз срещам Чочо след много, много години. За мен той е един много верен партньор, има неща, които ме изненадват в неговите предложения. Той е един невероятен талант, Господ там е дал много.
 
Колкото до самия режисьор на спектакъла - името на Димитър Бозаков е малко популярно в България. По образование той е актьор, завършил е ВИТИЗ. В Израел живее и работи от близо 20 години. Освен, че поставя в театри в Хайфа и Тел Авив Димитър, преподава театрално и филмово изкуство в училища и университети. Вече е готов и с първия си игрален филм.
 
Димитър Бозаков: Историята е съвсем модерна, действието се развива в днешно време. Филмът се нарича „Взривно вещество” и разказва една история за това как в днешно време отношенията и нравите ни са стигнали до момент на пълно изпепеляване.
 
Как избрахте актьорите за този филм? Това ваши студенти ли са?
 
Димитър Бозаков: Да, това са бивши мои студенти, част от тях поне. Другите артисти ги познавах и си ги избрах, кастинг не съм правил.
 
Сред тези артисти има ли вече утвърдени имена в израелското кино?
 
Димитър Бозаков: В екипа има предимно млади хора, ниският бюджет ни ограничи. Но като че ли така всичко си съвпадна точно.
 
След премиерата тази вечер, през този месец, „Слуга на двама господари” ще се играе на голямата сцена на Народния театър още на 11 и 28 април.

Найпосле Слуга на двама господари в Народния театър
netinfo