МУЗИКАУТОР преговаря с международни дигитални платформи
МУЗИКАУТОР преговаря с международни дигитални платформи / netinfo

МУЗИКАУТОР води активна комуникация с най-големите дигитални платформи за разпространение на музикално съдържание - Google Play, YouTube, iTunes и Spotify. Целта на преговорите е сключването на споразумения, по силата на които българските и чуждите автори на музикални произведения да започнат да получават справедливо възнаграждение за използването на творчеството им, съобщиха от компанията. От друга страна, сключването на договори с международните дигитални платформи ще позволи на потребителите легален достъп до богат музикален каталог, наброяващ милиони произведения.

„Приемаме предизвикателствата, които поставя развитието на технологиите пред нашата индустрия. Несъмнено имаме пред себе си една уникална възможност и сме категорични в борбата за реализирането й. Работим за изграждането на механизъм на взаимодействие с дигиталния свят, който да е в полза на представляваните от МУЗИКАУТОР автори. За пръв път те ще получават възнаграждения за своите произведения, използвани в дигитална среда, а потребителите ще имат легална алтернатива за достъп до многообразно музикално съдържание ", коментира изпълнителният директор на МУЗИКАУТОР Иван Димитров.

В Европа все повече дружества за колективно управление на авторски права приемат политика на взаимодействие с глобалните дигитални платформи. Преди броени дни Шведското дружество STIM сключи споразумение с гиганта Youtube, следвайки примера на своите колеги от Великобритания, Холандия, Испания, Италия и Франция.

МУЗИКАУТОР е сдружение за колективно управление на авторски права на композитори, автори на литературни произведения, свързани с музика и музикални издатели. Сдружението е учредено е през 1992г. от 104 български композитори и автори в град София, член е на Международната конфедерация на дружествата на композитори и автори (CISAC) от 1993г. и на Международното бюро на авторските дружества, управляващи правата за механичен запис и възпроизвеждане(BIEM) от 1996 г. МУЗИКАУТОР представлява над 2400 български автори и има договори за взаимно представителство с над 60 чуждестранни авторски дружества като по този начин представлява автори от близо 100 страни в света.