Математиците ни отиват на олимпиада в Кисловодск
Математиците ни отиват на олимпиада в Кисловодск / снимкa: Sofia Photo Agency
Математиците ни отиват на олимпиада в Кисловодск
18854
Математиците ни отиват на олимпиада в Кисловодск
  • Математиците ни отиват на олимпиада в Кисловодск

Националният ни отбор по математика заминава веднага след Великденските празници на поредното престижно състезание. Този път в Русия, в град Кисловодск. Спонсор на шестте български момчета е пенсионно осигурителна компания „Доверие”, която тази година, освен разходите по пътуването, учредява и награден фонд от 3000 лева за тези, които ще се върнат с медали. Двама от математиците, които ще пътуват до Русия, вече са приети и за студенти в Съединените щати.

 

Ето и подробностите около състезанието, което започва следващата седмица, за тежката подготовка, през която минават младите математици и за гарантираното им бъдеще в едни от най-престижните световни университети.

 

Олимпиадата, на която заминава Националният отбор по математика на България следващата седмица, е може би едно от най-престижните състезания в света, твърди Николай Николов, един от ръководителите на отбора. Шестте момчета, които той ще заведе в Кословодск, са от Софийската математическа гимназия, Националната природо-математическа гимназия и Математическата в Бургас:

 

„Много е трудно там, това е руска олимпиада. Участват само отбори единствено на България и на Китай, като китайската република е представена от отбора на най-добрата провинция за съответната година и конкуренцията е наистина много сериозна. Учениците се състезават в три възрастови групи – за 9-ти, 10-ти и 11-ти клас. В известен смисъл, в отбора има ветерани – тук е Светозар Станков, който миналата година постигна забележителен резултат – 56 от 56 точки за възрастова група 10-ти клас и стана абсолютен победител на Всерусийската олимпиада. Нито един от останалите участници не успя да постигне този резултат, за който получи специална премия. Форматът е: два дни, четири задачи, пет часа, тоест всеки ден по пет часа до пълно изтощение”, обяснява Николов.

 

„Преди три години имахме един юнак Веселин Димитров в отбора, беше си взел килограм лешници, хрупаше ги по време на състезанието, потече му кръв… Повярвайте ми, това е кървава олимпиада, много е трудно”, казва още Николай Николов.

 

Общо 50 ще са отборите по математика, които ще мерят сили в Русия. България участва за шести пореден път, а за трети спонсор на отбора ни е пенсионно осигурителна компания „Доверие”. Даниела Петкова, главен изпълнителен директор и председател на борда на директорите на „Доверие” посочва:

 

„Ние не можем да помагаме в тази област със знания, но можем да помагаме финансово, с това, което имаме, особено в такива трудни времена бизнесът, освен стремежа си да реализира печалби и пазарни дялове, трябва да е социално ангажиран и да помага. Тази година ние имаме рожден ден. По случай нашата 15-та годишнина предоставяме 15 000 лева на Националния отбор по математика. За първи път решихме да създадем и награден фонд от 3000 лева, които са за онези победители в предстоящата олимпиада, които ще се върнат с медали”.

 

Най-добрите по математика в света от години са китайците и американците. Ние сме на трето място. В челото на класацията се опитва да се вмъкне и Южна Корея:

 

„Китай са най-добрите в света, това не бива да буди съмнение, от време на време се намира някой да ги бие, но се случва на десет години веднъж. Русия е с най-огромни традиции и е държавата с най-много първи места в международната олимпиада, а нас ни канят просто, защото сме добри”, посочва Николай Николов.

 

Реализацията на момчетата обикновено е ясна още преди да са завършили напълно училище. Двама от отбора тази година са абитуриенти, и двамата вече спечелили стипендии за Съединените щати. Светозар Станков от Софийската математическа гимназия споделя: „Аз съм приет в Масачузетския технологичен институт. Искам да се занимавам с творческа дейност, тоест наука”.

 

А Галин Статев от Националната природо-математическа гимназия казва: „Аз съм приет в Колумбийския университет в Ню Йорк и сигурно ще се занимавам не с Чиста математика, но с Приложна математика”.