Мария Стоянова е новият председател на СЕМ
Мария Стоянова е новият председател на СЕМ / БГНЕС, архив

Мария Стоянова е новият председател на Съвета за електронни медии (СЕМ). Тя е избрана след извънредно заседание на медийния регулатор, което се проведе днес.

Нейната кандидатура беше предложена от София Владимирова и Бетина Жотева.

Четирима от общо петимата членове на съвета подкрепиха Мария Стоянова, против е гласувал само Иво Атанасов.

Двама нови членове попълниха парламентарната квота на СЕМ

"Аз идвам от институции, където, за съжаление, приемствеността не се следва", заяви Бетина Жотева. София Владимирова отбеляза, че Стоянова е поставила международен акцент в работата на СЕМ.

Розита Еленова посочи, че подкрепя Стоянова, точно защото иска да се извлекат точните и коректни послания от всички сфери, които се интересуват от дейността на СЕМ.

Иво Атанасов заяви, цитиран от БТА, че не подлага на никакво съмнение експертните качества на Мария Стоянова, но смята, че тя има сериозни дефицити в управленските умения.

Шефът на СЕМ Георги Лозанов подаде оставка

До избора на нов председател на Съвета се стигна, след като бившия председател Георги Лозанов подаде оставка през февруари, несъгласен с регистрацията на телевизия "Пик".

Мандатът му изтече в началото на април и от тогава на поста го заместваше именно Стоянова. Тя определи това време от един месец като трудно и критично, тъй като по думите й неколкократно съветът е бил атакуван със спекулации за неговата легитимност. Тя представи кратък отчет за този период.

Кариерата на Мария Стоянова започва през 1995 г. в Дарик радио. В периода 2000-2001 г. специализира в германския Бундестаг като сътрудник на дългогодишния председател Рита Зюсмут и на бившия министър във втория кабинет на Ангела Меркел Дирк Нийбел. Мария Стоянова е автор на 7 документални филма по външно-политически теми.

Мария Стоянова поема поста на председател с мандат от една година.